A mustra nagyjátékfilmes versenyprogramjában helyet kapott többek között A homár című, Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével készült abszurd humorú film, amelyet a zsűri különdíjával tüntettek ki Cannes-ban. Látható lesz Deniz Gamze Ergüven török rendező - Cannes-ban szintén díjazott - Mustang című alkotása, amely egy észak-törökországi faluban élő öt lánytestvérről szól, akik számára a családi otthon börtönné válik.

Komoly figyelemre számíthat Sean Baker okostelefonokkal forgatott modern karácsonyi meséje, a Tangerine, emellett megtekinthető lesz Jonas Carpignanónak az afrikai bevándorlók sorsáról készített, aktuális témákat feszegető alkotása, a Mediterranea is.
A versenyprogramban szerepel még az egyéni sors és a hatalmi érdekek kapcsolatának kérdéseiről szóló, román-bolgár-magyar együttműködésben készült Why Me? című alkotás, valamint Alfonso Gomez-Rejon Sundance-fődíjas Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni című drámája is. Utolsó pillanatban csatlakozott a versenyprogramhoz John Watts Cop Car című mozija, amely egy korrupt rendőr autóját elkötő tizenévesekről szól.

A dokumentumfilmes kategória nemzetközi versenyprogramjában olyan alkotások szerepelnek, mint például a török szappanoperáknak a női szerepekre gyakorolt hatását taglaló Kismet című görög, vagy Damian Kocur 21 nap című lengyel filmje. Szintén részt vesz a dokumentumfilmek versenyében a híres lengyel rendező, Hanna Polak Valami jobbra várva című alkotása, a német születésű Lorenz Findeisen Betontörténetek, Jan Latal Cseh sörháború, a holland Astrid Bussink Giovanni és a vízibalett, valamint Höcher Gábor Drifter című filmje is.

A Kitekintő szekcióban a Bobby Fischer világhírű sakkozó életéről szóló Pawn Sacrifice mellett a - többek között Ian McKellent is felvonultató - Mr. Holmes, valamint a Jake Gyllenhaal és Rachel McAdams főszereplésével készült Mélyütés is helyet kapott, de látható lesz Gaspar Noé Love című, provokatív, háromdimenziós filmje is.

A CineFest a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmekből is válogat, így többek között látható lesz Nemes Jeles László Saul fia című filmje. Levetítik a két évvel ezelőtt a CineFesten elismert román Radu Jude Mindenki a mennybe megy című alkotását, valamint az 1993-ban Európai Filmdíjjal kitüntetett Benny videóját is.

A Cineclassics filmtörténeti programsorozat keretében idén klasszikus westernfilmeket tekinthet meg a közönség, műsorra tűzik a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, az Aki lelőtte Liberty Valance-t és A vad banda című világhírű alkotásokat is.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is várják koncertek a látogatókat, így fellép Deniz, a Muriel, a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+ könnyűzenei formáció is.

(forrás: MTI)