Kedden este a washingtoni magyar nagykövetségen - az 1956-ra emlékező programsorozat keretében - bemutatták Quentin Tarantino és Colin Keith Gray kanadai-amerikai koprodukcióban készült A szabadság vihara című dokumentumfilmjét, amelynek középpontjában az 1956-ban megrendezett melbourne-i olimpia december 6-i vízilabdatornájának magyar-szovjet mérkőzése áll. 

A fekete-fehér dokumentumfilm archív és rekonstruált felvételekkel, visszaemlékezésekkel tiszteleg 1956 előtt, s valamennyi recenzense megjegyzi, hogy miközben fontos sporteseményt villant fel, egyértelműen és meggyőzően szól a szabadság elkerülhetetlenségéről, méltóságáról, fájdalmairól és nagyszerűségéről. A film tíz évvel ezelőtt, a forradalom és a szabadságharc ötvenedik évfordulójára készült, egyik producere az akkor még az Egyesült Államokban élő Andy Vajna.

A magyar nagykövetség szervezésében zajló "mini-filmfesztiválon" a jövő héten a Lyukas zászló című filmet mutatják be, amely a Los Angelesben élő Kovács Klaudia filmje. A héten még a Cimbalom Duó koncertezik Washingtonban - szintén a nagykövetség rendezésében -, s az emlékezéssorozat a jövő héten koncerttel zárul. Hétfőn a Florida Egyetemen - Gainesville városában - az európai tanulmányokkal foglalkozó központ konferenciát szervezett A melbourne-i disszidálás és az Egyesült Államok hidegháborús stratégiája címmel, ahol megvitatták az 1956-os forradalom elitsportra gyakorolt hatását is.

Forrás: MTI