Crichton-próféciák
Michael Crichton halálával a modern sci-fi Vernéhez és Wells-hez fogható írót vesztett el, aki a régi mesterek profetikus képességeit örökölve látott bele a jövőbe. Legtöbb regényében és filmjében a progresszív tudományágakban rejlő veszélyekre hívta fel a figyelmet. A mikrobiológia, az asztrofizika, a paleontológia, a genetika, a kibernetika, az éghajlattan, a számítástechnika, a kvantumfizika, az orvostudomány Crichton kezében halálos fegyverré vált.

Ausztrál mozi
Nincs még egy ország, amely történetével, tájaival ennyire hasonlítana a vadnyugathoz. Baz Luhrmann szélesvásznú hőskölteménye új életre keltette az ausztrál westernt, miközben határozottan felülírja az amerikai műfajra jellemző hitelesítő látásmódot, azt az alapvető realizmust, amely szorosan hozzátartozik a Vadnyugat kalandjait megéneklő történetekhez.

Dino Risi Szörnyetegei
Dino Risi (1916–2008) a commedia all’italiana egyik legismertebb mestere volt, az Előzés, a Szörnyetegek vagy A nő illata nemcsak népszerű vígjátékok, de egy jellegzetes életstílus lenyomatai is. Az olasz dolce vita kitűnő krónikása maga is osztozott ragyogó és cinikus korának vétkeiben. Kifinomult pszichológiai érzékkel gyűjtötte és karikírozta saját és embertársai gyarlóságait. Szatirikus anekdotákban bővelkedő önéletrajza mintha csak utolsó filmje forgatókönyve lenne.

Blaxpotation
A blaxploitation mozgalom leggátlástalanabb kult-sztárja, a konzervatív fehér nyárspolgár legelvetemültebb rémálma, valamennyi fekete humorista tanítómestere, a rap keresztapja idén májusban töltötte volna be 82. életévét. Rudy Ray Moore volt a neve, és biza’ alaposan odapakolt a rosszéletűeknek.