Szőcs Petra A kivégzés című filmjét meghívták a cannes-i filmfesztivál rövidfilmversenyébe - adták hírül ma a szervezők -, a 15 perces alkotás indul a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért. A Szőcs Petra és Nagy V. Gergő forgatókönyve alapján készült film főszereplője Orsi és Örsi, az örökbefogadott testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben nevelőszüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük ceauşescust játszani. A kivégzés című film a Katapult Film és a Merkel Film gyártásban, és a Laokoonfilm koprodukciójában készült, producere Csere Ágnes és Angelusz Iván, koproducere Rajna Gábor.

Provincia - teaser from György Mór Kárpáti on Vimeo.

A májusi cannes-i filmfesztiválon, a nagyvilág filmfőiskolásainak legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója mutatkozhat be Provincia című diplomafilmjével (főszereplői Orosz Ákos és Fátyol Hermina, operatőre Hartung Dávid, vágója Duszka Péter Gábor, producerei Bosnyák Miklós és Lovas Nándor). A 20 perces alkotás egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül. A Provincia a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Mirage Film Studio koprodukciójában készült a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával és a CineFlow Digital közreműködésével.

A Cinéfondation szekcióban a díjakról neves filmes személyiségekből álló nemzetközi zsűri dönt, idén Abbas Kiarostami iráni rendező elnökletével.

(Forrás: Magyar Filmunió)