3D ®EVOLÚCIÓ 

A 3D technikai érdekességből mára a hangos és színes film felfedezéséhez hasonló jelentőségű eszköz lett. A térhatású filmek minden időszakban rátaláltak a maguk domináns műfajára: míg a vörös-zöld hőskorban a kalandfilmek (főként a western) kínálták a legintenzívebb térélményt, a hetvenes évek elején a sexploitation-filmek ingerlő idomai, a nyolcvanas évek derekán pedig a horror vérszomjas rémei biztosították ugyanezt. Ádám Péter, Varró Attila, Sepsi László cikkei, beszélgetés Gulyás Buda operatőrrel, Peternák Miklós művészettörténésszel, és Nyíri Kristóf filozófussal a térhatású jövőről.


MAGYAR SCI-FI

A SF mindig is mostoha sorsra jutott a magyar filmgyártásban. Sok évnyi kihagyás után az idén három  egészestés SF-játékfilm is a mozikba kerül (Vranik Roland: Adás, Pater Sparrow: 1, Hatvani Balázs: Sorsvonalak)  A fiatal filmesek és az egyre erősödő, Európában is elismert magyar SF-irodalom egymásra találása meghozhatja az áttörést. Galaktika -- Filmvilág  űrrandevú a Lumiere-galaxisban.


SPANYOL HORROR

Ha a kollektív traumák, a vallási és társadalmi tabuk képesek feltüzelni a horrorfilmesek kreativitását, úgy a hispán alkotók rendkívül ösztönző örökséget mondhatnak magukénak. Az inkvizíció intézményében kicsúcsosodó bigott katolicizmus, az 1936 és 1939 között tomboló véres polgárháború és a rákövetkező fasiszta rezsim borzalmai, valamint a mai napig létező etnikai megosztottság és a terrorizmus kitartóan kísérti a spanyol filmeseket. Bikácsy Gergely, Lénárt András és Géczi Zoltán írásai a mai spanyol film trendjeiről.


ROBERT CAPA

A Ludwig Múzeum fotókiállításának képeiből egy soha el nem készült film története is kirajzolódik az első globális fotóriporter, a nagyvilági sármőr, a vakmerő harctéri tudósító életéről. Forgách András szélesvásznú  Capa-portréja.


YOUTUBE MOZI

A profi hollywoodi mozi a YouTube-on új életre kel, amatőr barkácsolók  százezrei formálják saját képükre a klasszikusokat. Hirsch Tibor kalandjai az internetes villámmoziban.