Dieter Kosslick a február 11-én kezdődő 66. Berlinale programját elemezve kiemelte, hogy az idei fesztivál ugyan nem "menekült-Berlinale", de megmarad a politizáló jelleg, és a migráció, illetve a migráció következményei adják az egyik nagy, átfogó témát, amelyre felépül a nagyjából 400 filmből álló szemle programja.

Az alkotók sok oldalról közelítik meg a kérdést, például a múlt vagy a jövő felől, így a migráció - vándorlás, kivándorlás, áttelepülés - témája a kézenfekvő roadmovie mellett még tudományos-fantasztikus (sci-fi) filmben és musicalfilmben is megmutatkozik a fesztiválon. Az utóbbi műfajba tartozik a Chi-raq című alkotás, Spike Lee amerikai rendező munkája, a Lüzisztraté című klasszikus görög dráma Chicagóban játszódó aktualizált feldolgozása. A migráció következményeivel foglalkozik a Berlinale leghosszabb filmje is, Lav Diaz Fülöp-szigeteki független filmes A Lullaby to the Sorrowful Mystery című 8 órás alkotása, amely a rendező hazájának gyarmatosításáról szól. A legaktuálisabb migrációs kérdéssel, az európai menekültválsággal a versenyprogramban egy dokumentumfilm foglalkozik: Gianfranco Rosi olasz rendező Fuocoammare című munkája.

Samuel L. Jackson a Chi-raq című filmben (Forrás: Berlinale)

A fesztivál a filmek mellett egy sor kezdeményezéssel is reagál a menekültválságra: pénzt gyűjtenek szétszakadt családok egyesítésére, pártfogókat keresnek, akik fejenként négy menedékkérőt fogadnak be, és nemcsak fesztiválvendégként, hanem munkatársként is befogadják a menedékkérőket egy gyakornoki program révén.

Lav Diaz: A Lullaby to the Sorrowful Mystery (Forrás: Berlinale)

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért az idén 18 alkotás versenyez, további ötöt pedig versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, ahová 21 országból válogattak be filmeket.       

A február 21-ig tartó fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum szekcióban tartják.

(Forrás: MTI)