„Európa mozizni megy!” – szól az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által október 15-ére meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából 26 magyarországi művészmozi is. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal várják a közönséget. Hazánkban négy új európai koprodukcióból - A négyzet, Happy End, Megtorlás, Az igazi törődés – és három magyar alkotásból – Aurora Borealis - Északi fény, A Pál utcai fiúk, Egy kupac kufli – áll a filmkínálat, a programhoz csatlakozott 8 budapesti és országszerte 18 további művészmozi ezekből válogatva alakította ki október 15-i műsorát.

A sort a provokáció nagymesterének tartott Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban készült A négyzet nyitja. Az abszurd és sokféleképpen értelmezhető történetben egy sikeres múzeumigazgatót egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal kirabolnak, majd amikor bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen, komikus és egyre kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete. A felkavaró tragikomédia október 5-től látható a mozikban a Cirko Film forgalmazásában.

Cannes-ban Michael Haneke családi drámája, a Happy End volt A négyzet vetélytársa a fődíjra jelölt filmek közöt, és bár a Haneke filmje ezúttal nem kapott díjat, a mester rajongóinak nem okoz csalódást. A rendező korábbi filmjeihez hasonlóan ismét olyan, sokakat megosztó kérdéseket feszeget, mint a gyerekek kegyetlensége, az eutanázia vagy a szexuális megaláztatás. A calais-i kastélyban játszódó történet keretéül ezúttal a bezárkózó nagypolgárság magánvilága szolgál, olyan főszereplőkkel, mind Isabelle Huppert, Jean-Louis Tritnignant, vagy Matthieu Kassowitz. A film október 12-től kerül mozikba a Cirko Film forgalmazásában.

Premier előtt látható a Megtorlás, a holland rendezőzseni, Martin Koolhoven szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott westernje. A Dakota Fanning, Guy Pearce, és a Trónok harcából ismert Carice van Houten és Kit Harington főszereplésével részben Magyarországon forgatott film egy fiatal nő történetét mutatja be egy vadnyugati holland kolóniában, aki nem hajlandó elfogadni, hogy a férfiak uralta kegyetlen világ csupán tárgyként tekintsen rá. Úgy dönt, saját kezébe veszi a sorsát és felveszi a kesztyűt a karizmatikus, ám kegyetlen új prédikátor ellen, akiről egyedül ő tudja, hogy éppen az a báránybőrbe bújt farkas, amelytől a férfi a szónoklataiban óva int. Brutális, zsigerileg ható thriller, amelynek a képei sokáig kísértik a nézőt. A filmet november 16-án mutatja be a Mozinet.

Mészáros Márta várva várt filmje, a Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készült Aurora Borealis – Északi fény szintén permier előtt látható a program keretében. A két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténetben Olga, a sikeres ügyvédnő idős anyja váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga szenvedélyes kutatásba kezd családja múltjáról, amely az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, és ennek során egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az érzékeny és nőközpontú történetben a rendezőnő szokatlan helyzetekben, mély érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a háborúk okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről. A Vertigo Média forgalmazásában mozikba kerülő film országos bemutatója október 19-én lesz.

Szintén érzékeny témát boncolgat az előző filmjével a Berlinale ifjúsági filmdíjat, a Kristály Medvét elnyert Arild Andersen norvég-holland-dán-kolumbiai koprodukcióban készült családi drámája, Az igazi törődés. A húsba vágó kérdésekkel és komplex, árnyalt válaszokkal szembesítő film egy norvég férfi és örökbefogadott fia történetét meséli el, akik a feleség halála után végső elkeseredettségükben elhatározzák, hogy felkutatják a kisfiú biológiai anyját Kolumbiában. A megrázó és elgondolkodtató alkotás október 19-én érkezik a hazai mozikba a Cinenuovo forgalmazásában.

A friss filmek mellett egy digitálisan restaurált magyar filmklasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció adja az esemény teljes hazai filmkínálatát. Az Európai Art Mozi Naphoz hasonlóan szintén október 15-i Fábri Zoltán Centenárium alkalmából a 100 éve született legendás rendező egyik legismertebb filmje, a magyar-amerikai koprodukcióban készült A Pál utcai fiúk digitálisan restaurálva, kitűnő képminőségben kerül műsorra. Az ifjúsági film, amelyen generációk nőttek fel és amelynek szófordulatai a regényhez hasonlóan szállóigékké váltak, az Európai Art Mozi Nap vetítésein tér vissza a mozivásznakra, és október 19-től kerül országos moziforgalmazásba, a filmet felújító Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság és a forgalmazó Pannonia Entertainment együttműködésében.

A műsorra kerülő filmek sorát az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar gyerekkönyve, Dániel András Egy kupac kufli című kötete alapján készült azonos című animációs mesesorozat zárja, amelynek nem egyszer különös, abszurd humorú történetei megidézik a gyerekek fantázia játékait, kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígérnek.


A 2. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozata a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. Részletes filmismertetők, vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján olvashatók.

Forrás: Art Mozi Egyesület