Robert Ito, a The New York Times kritikusa alaposan ismerteti cikkében Jankovics 28 éves munkáját az ötlet megszületésétől a film bemutatásáig. A cikk a rendezőn kívül többek között megszólaltatja Bunyik Bélát, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál szervezőjét és Orosz Márton művészettörténészt, a Szépművészeti Múzeum Fotó és Média Gyűjteményének kurátorát is. A szerző kiemeli, hogy Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el, ezt négy jelenetképpel is illusztrálja, illetve érdekességként felsorol több olyan közelmúltbeli kulturális ikont és történelmi szereplőt, akik néhány másodpercig feltűnnek a műben.

ember tragediaja NY2 500

Olvasd el a The New York Times cikkét!


A cikk emlékeztet Jankovics Marcell korábbi Oscar-jelölésére (Sisyphus) és cannes-i Arany Pálma díjára is (Küzdők), a Tragédia munkálatainak a kezdetét a következő mondattal vezeti fel: „Ha valakinek joga volt Magyarország legismertebb színművéből egy egészestés animációs filmet készíteni, akkor az Jankovics, Magyarország legismertebb élő rajzfilmkészítője.”

A méltató írás a színműn és a filmen túl a monumentális mű finanszírozási hátterét is ismerteti, megemlítve, hogy Jankovics Marcell részben abból tudta befejezni a filmet, hogy a General Motors jelentős összeget áldozott arra, hogy a Sisyphus című Jankovics rövidfilmet felhasználva reklámozzák új hibrid terepjárójukat 2008-ban. A reklámfilmet a Super Bowl döntő szünetében, az Egyesült Államok egyik legfontosabb és legdrágább műsoridejében mutatták be. A rendező a bevételt a Tragédia gyártásába forgatta vissza.



Nézd meg a film előzetesét!


A cikk végén szerepel, hogy a filmet a világ számos pontján már sikerrel vetítették, illetve hamarosan vetítik, az újságíró külön kiemeli az orosz, szerbiai, cseh, lengyel, portugál, kanadai és örmény bemutatókat. Robert Ito kritikus a cikk születésekor még nem tudhatta, hogy éppen november 9-én, a cikk online megjelenésekor nyeri el Az ember tragédiája a jereváni Reanimania filmfesztivál fődíját.

A New York Times cikk jelentősen elősegítheti a film széleskörű amerikai bemutatását, az első tengerentúli vetítést Los Angeles-ben, a Magyar Filmfesztiválon tartják, november 15-én.

ember tragediaja NY3 500

Olvasd el a The New York Times cikkét!


Az ember tragédiáját Magyarországon több mint húszezer néző látta a mozikban, a film
dvd és blu-ray kiadása októberben jelent meg. A Jankovics Marcell filmjét a Mozinet Kft. forgalmazza.