„Különösen fontos számunkra ez a díj azért, mert a közönség ítélte a fesztivál legjobbjának a Szerdai gyereket. Nagyon boldogok vagyunk, hogy utat talált a szívükhöz a film.” – mondta Horváth Lili, aki személyesen vette át a díjat szombat este Triesztben.

Horváth Lili játékfilmrendezői bemutatkozása, a Szerdai gyerek nagy sikerrel szerepel világszerte a filmfesztiválokon. Nyáron Karlovy Vary-ban elnyerte az East of the West verseny fődíját és a filmkritikusok FEDEORA díját, majd Cottbusban a legjobb rendező díját kapta, és nemrég fődíjjal jutalmazta a kalkuttai nemzetközi filmfesztivál zsűrije. A Magyar Filmkritikusok különdíjjal méltatták Horváth Lili alkotását, Börcsök Enikőt pedig a legjobb női mellékszereplő díjával a filmben nyújtott alakításért.

 

A Szerdai gyerek sikere egy jórészt elsőfilmesekből álló fiatal kreatív csapat közös munkájának eredménye. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül ez az alkotás a nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek (Popfilm), Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf, koproducere Henning Kamm és Pataki Ági. A film a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült. 

 

A Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült, 19 éves Maja (Vecsei Kinga), aki önsorsrontó hajlamai ellenére azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja (Antal Zsolt) döntsön helyette, először találkozik olyan férfival (Thuróczy Szabolcs), aki úgy tűnik, bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.