Török Zoltán kapta a fődíjat az országos természetfilm-fesztiválon

A Vad Magyarország – A vizek birodalma című alkotásáért Török Zoltán kapta vasárnap az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál fődíját – tudatta az MTI.  A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotásnak Berta Enikő Nagyvárosi madarak című filmjét választották, míg az amatőrök között Tisza Balázs Insequence című munkája nyert. A világ tájait bemutató alkotások közül Sós Tibor Legalább medvét láttunk volna című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. A profik között Hajdu János a szerbiai Uvac kanyont bemutató filmjének ítélte oda a zsűri az első díjat. Az etűd kategóriában a két legjobb professzionális filmet Weigert József készítette, az amatőrök között pedig Dancsó Péter lett az első Szüret című művével. Életmód és környezetvédelem kategóriában a profik között a természetfilm.hu csapata nyert a Fejjel a fajnak című húszrészes tudományos ismeretterjesztő minisorozatával, illetve a Mindentudás Egyeteme 2.0-ra készített alkotásaival, az amatőrök között pedig Vizes élőhelyek jelene. Jövője? címet viselő filmjéért Ternyák Jenőt díjazták. Török Zoltán filmje versenyben van a rangos Wildlife Film Festival egyik díjáért magyar alkotás korábban még nem jutott a műfaj Oscar-díjaként emlegetett elismerés  közelébe. A természetfilmes seregszemlét kétévente rendezik meg, idén harminc országból 510 alkotását nevezték. A filmekből több mint hatvan tagú előzsűri válogatott, az októberi fesztivál mezőnyében olyan nagy műhelyek képviseltetik magukat, mint a Disney, a National Geographic és a BBC.

 



Nézz bele a Vad Magyarországba!


Asterix és Obelix Komáromban

Komáromban forgatták az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát című film egyik leghosszabb, egy ókori arénában zajló rögbimérkőzésen zajló jeleneteit; a francia-magyar-spanyol-olasz koprodukcióban, 3D-s változatban készülő mozi július 29-ig forott az Igmándi erődben – adta hírül az MTI. A Laurent Tirard rendezésében, Gérard Depardieu és Edouard Baer főszereplésével, valamint Catherine Deneuve közreműködésével készülő komáromi helyszínen forgatott jelenete egy ókori arénában zajló rögbimérkőzés, amely kulisszáit még májusában több mint ötven munkás építette fel. A kéthetes forgatási etaphoz nyolcszáz komáromi és környékbeli statisztát toborzott a stáb. Az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát című mozit korábban Budapesten és Fóton is forgatták. A mintegy 50 millió eurós (13,35 milliárd forintos) költségvetésű filmet a tervek szerint jövő októberben mutatják be Franciaországban.

asterix_500
Gérard Depardieu az Asterix és Obelix-ben


Washingtonban Ascher Tamás Ványa bácsi-rendezése

Az MTI értesülései szerint vastapssal és álló ovációval fogadta a közönség szombati premierjén az Asher Tamás rendezte Ványa bácsit a Sydney Theatre Company tolmácsolásában a washingtoni Kennedy Centerben. A Ványa bácsi sikeres fogadtatásával kapcsolatban Ascher Tamás elárulta, hogy Ausztráliában nagyon szeretnék, ha két-három éven belül megint rendezne ott. A rendező azonban ezúttal Csehov helyett Beckettre gondolt. Elmondta, hogy a Sydneyben két hónapig futott, Washingtonban egy hónapig műsoron szereplő Ványa bácsinak is lesz még talán utóélete, mert az előadás az ígéretek szerint jövőre meghívást kap New Yorkba. Ascher Tamás elmondta: a színészek, akik közül többen jelentős nemzetközi sikereket tudatnak maguk mögött, nagyon rugalmasak voltak az együttműködésben. A Cate Blanchett, Hugo Weaving, Richard Roxburgh, John Bell szereposztás adott volt, de a szereplőgárda másik felét a rendező választhatta ki. A washingtoni Ványa bácsi-előadás dramaturgja Lengyel Anna, díszlettervezője Khell Zsolt, jelmeztervezője pedig Szakács Györgyi.