Az első magyar egészestés 3D-animáció, a 2007-es Egon és Dönci alkotói, Magyar Ádám és Magyar Dániel alapította a GreenZero Multimédia Inkubátorházat, amely animációs és filmes kötődésű cégeket fog össze, hogy kooperációban, egymást erősítve tegyenek eleget az Egerszalóktól Japánig gyakorlatilag a világ minden tájáról érkező felkéréseknek.

Magyar Adam 500
Magyar Ádám az inkubátorház előtt


A GreenZero Egerszalók egykori iskolaépületében hozta létre a több cégnek helyet biztosító inkubátorház és klaszterközpontot, amely a 111 millió forintos – az Új Széchenyi Terv keretében kapott - uniós támogatásnak köszönhetően egy abszolút korszerű, 3D vetítőteremmel, egyedi fejlesztésű motion capture stúdióval és több zenei-és hangstúdióval felszerelt komplexum. A beruházás záróeseményére újságírók egy kis csoportja utazott Egerszalókra, hogy saját szemével bizonyosodhasson meg a felújítás sikeréről.


Magyar Ádám projektmenedzser elmondása szerint a GreenZero a nemzetközi piacra a YouTube csatornáin keresztül tört be, David Attanborough Flying Monsters 3D című filmjének producerei a Pangea - The Neverending World című trailert (3D - szemüveges - változat itt) látva keresték meg a magyar animációs szakembereket, hogy dolgozzanak be 3D animációs-dokumentumfilmbe, amely 2011-ben lett bemutatva az Egyesült Királyságban. „Amiben különbözünk a konkurenciától, az az, hogy kicsit ész nélkül, nagy lendülettel ugrunk bele mindenbe – legyen szó egy nívós nemzetközi projektről, vagy történetesen egy eszköz kifejlesztéséről. A vakmerőség a cégfilozófiánk – mesélt a ’siker titkáról’ a cégvezető.

inkubator 500 1

 

A GreenZero német, amerikai, szaúdi, angol és amerikai cégeknek is dolgozott már bérmunkában, de indiai és kínai megkereséseik is voltak. Mindemellett egy amerikai egészestés filmben – a Toy Story íróinak új filmtervében - is jelen vannak koproducerként, amelynek a teljes kivitelezése itt zajlik, rendezője Magyar Ádám. „Ez nem klasszikus koprodukció, nincsen benne magyar tőke és nem kértünk állami támogatást sem, viszont olyan mértékű kedvezményt adtunk a gyártási költségekre, hogy amerikai-magyar koprodukció lett a felállás.” A film sikere esetén a GreenZero két további egészestés film legyártására kapott ígéretet az amerikai partnertől.


A látogatás során megtekinthettük az egyedi fejlesztésű motion capture stúdiót, a különböző funkciókat ellátó hangstúdiókat, a családias 3D vetítőben bepillanthattunk a cég eddigi élőszereplős és animációs 3D munkáiba, továbbá megcsodálhattuk a GreenZero saját fejlesztésű 3D kameraállványát, amelynek szabadalmaztatása – Magyar Ádám elmondása szerint - forradalmasíthatja a 3D felvételi technikát, hiszen ezidáig csak James Cameronnak sikerült olyan felvételi eljárást kifejlesztenie, amely nem zavarja a látást, így teljes mértékben élvezhető 3D filmélményt nyújt.

inkubator 500 3
Jelenet a Flying Monstersből


A hazafelé úton újságíró kollégámban merült fel a kérdés, hogy vajon miért nem reklámozza az állam gőzerővel a kiemelkedően kreatív és sikeres magyarországi vállalkozásokat, mint például a Prezi, a Ustream, vagy éppen a GreenZero? Miért nem emeli ki ezeket a határokon átívelő sikertörténeteket, növelve ezzel saját és a szóban forgó cégek ázsióját is? A választ nem sikerült megfejtenünk, de az egerszalóki látogatás során megbizonyosodhattunk arról, hogy vannak még itthon olyan kreatív, vakmerő és humánusan gondolkozó vállakozók, akik világszínvonalon képesek kielégíteni Anglia, vagy épp Hollywood igényeit.

Még több fotó a Flickr-en