2015. október 27. és november 1. között rendezik meg a 19. cseh Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, amely idén az "örökkévalóság" tematikája köré épül. A fesztivál közönsége 5. alkalommal vehet részt az Inspiration Forum elnevezésű eseményen, amelyen meghívott vendégelőadók reflektálnak a jelenkor problémáira. A fórumon dokumentumfilmes rendezők beszélgetnek három olyan különleges vendéggel, akik a filmes közegen túlról érkeznek. Ennek a programnak a vendége lesz az újságíróként, interntes aktivistaként és WikiLeaks alapítóként ismert Julian Assange is, aki videókonferencia révén lesz jelen az eseményen.

"Julian Assange egy globális ikon, egy digitális Robin Hood, akinek az alakja ketté osztotta a társadalmat buzgó támogatókra és ellenfelekre." - írják a szervezők sajtóközleményüben. A szervezők három éve dolgoznak azon, hogy Assange részt vehessen a fesztiválon, idén Ecuador londoni nagykövetsége közvetítésével sikerül ezt megvalósítaniuk, ahol Assange jelenleg, mint politikai menekült tartózkodik.

Az Inspiration Forum célja, hogy új dokumentumfilm témákat kutassanak fel és felhívják a figyelmet napjaink égető problémáira.