A Nebraska szervesen illeszkedik Payne életművébe: ismét a kisemberek keserédes drámáját látjuk, zseniális dialógusokkal, hibátlan szereplőgárda remek játékával előadva. A fekete-fehér mozi ismét Amerika egy olyan arcát mutatja meg, amelyet nem nagyon szoktak reklámozni: egy kisvárosi közösség viszonyrendszerét és azon belül egy család portréját.

cinefest nebraska 600

Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy hazánkban sem ismeretlen marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra - meg persze, ha kihúzzák a számát. Az erősen alkoholizáló férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás, hanem a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. Payne mozija szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda.

A magyar közönség a Jameson CineFesten hónapokkal az amerikai bemutató előtt láthatja a filmet: a Nebraska csak november 22-én kerül az ottani mozikba. A rendező személyes videoüzenetet küldött a Jameson CineFestre, melyet a film előtt láthat a közönség, és a fesztivál honlapjára is csak ekkor kerül ki.