Deák Krisztina részvételével tartják az Aglaja című film nemzetközi premierjét jövő héten az antalyai filmfesztiválon, mely a térség vezető filmes rendezvényeinek egyike. Az idén 49. alkalommal megrendezendő filmünnep rangos versenyprogramjában 10 új filmet hívtak meg a szervezők.



Nézd meg a Filmszemlén készített interjúinkat az Aglaja alkotóival!


Deák Krisztina (Eszterkönyv, Jadviga párnája) legutóbbi filmje anya és lánya egymásrautaltságáról, a család széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól. A főszerepekben Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt és Jávor Babett látható. A történet valós eseményeket dolgoz fel, egy menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáját meséli el Nyugaton. A forgatókönyv, melyet a rendezőnő jegyez, a fiatalon meghalt, román származású svájci írónő, Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című regénye alapján készült. A lengyel és román partnerekkel koprodukcióban készült film operatőre Máthé Tibor volt, magyar producere Muhi András, gyártója az Inforg Stúdió.



Nézd meg az Aglaja előzetesét!


Szabó István lesz az antalyai nemzetközi filmfesztivál zsűrijének elnöke. A világhírű magyar rendezőt különdíjjal tünteti ki a fesztivál szombat esti megnyitóján, az elismerést Szabó személyesen veszi át. Az antalyai filmfesztivál műsorra tűzi Az ajtó című legutóbbi Szabó-filmet, és a közönsége mesterkurzus keretében találkozhat az Oscar-díjas magyar rendezővel.

Az antalyai nemzetközi premiert követően az amerikai kontinensen is bemutatkozik Deák Krisztina új filmje. Az október 10-én kezdődő montreali „Festival du noveau cinéma” tűzi műsorra az Aglajá-t, melyet október 11-től vetítenek a magyarországi mozik.