Második alkalommal rendezik meg az ArteKino online filmfesztivált. December 17-ig nemcsak ingyen lehet megnézni 10 különleges, fesztiválkedvenc európai játékfilmet, melyek közül csak egy jutott el a hazai mozikba, hanem szavazni is lehet a legjobbra. A nézők között két fős all-inclusive utat sorsolnak ki a jövő évi Berlináléra. Az ArteKino Filmfesztiválra bárki regisztrálhat, a regisztráció és az angol feliratos filmek megtekintése is díjmentes. A 45 ország részvételével meghirdetett program filmjei közül egy közönségdíjban részesül a közönség szavazatai alapján.

Sunbeat

Az ArteKino Fesztivál filmjei

Bright Nights (r.: Thomas Arslan, német-norvég, 86 p, 2017)

Keserédes apa-fia történet a Berlinben élő apáról és külön élő, 14 éves fiáról, akik Norvégiába utaznak a nagypapa temetésére. A távoli táj és a hosszú norvég nyári napok talán segítenek megtörni a kettejük között feszülő jégpáncélt.

Chevalier (r.:Athina Rachel Tsangari, görög, 105 p, 2015)

Hat macsó verseng az Égei-tengeren lebegő luxusjachton. Melyikük bizonyul a legférfiasabbnak, melyikük viselheti majd a „Chevalier” gyűrű? Kacagtató, feminista darab a tesztoszteron erejéről.

Colo (r.:Teresa Villaverde, portugál-francia, 132 p, 2017)

Érzékeny portugál családi dráma a gazdasági válságot megszenvedő, munkanélküli apáról, a dupla műszakokban dolgozó anyáról és az éppen felnövő lányról, kapcsolatuk változásáról és a váratlanul felbukkanó lehetőségekről.

Godless (r.: Ralitza Petrova, bolgár-francia-dán, 99 p, 2016)

Kisvárosi film noir egy morfiumfüggő nővérről, aki demenciában szenvedő betegei személyi igazolványaival csencsel a feketepiacon, és a harcról az elhivatottság és a büntetéstől való félelem között.

The Giant (r.: Johannes Nyholm, svéd-dán, 89 p, 2017)

Fantasy elemekkel átszőtt dráma a harmincéves, autista, fizikailag deformált Rikardról, akinek meggyőződése, hogy visszakapja anyját, ha megnyeri a skandináv petanque-bajnoságot, és ebben a külvilág ridegsége sem tudja meggátolni. Mitől is félne, ha egy 60 méteres óriás is segít neki?

The Giant

The Last Family / Az utolsó család (r.: Jan P. Matuszyński, lengyel, 123 p, 2017)

Különleges családtörténet a lengyel Beksiński famíliáról. A hetvenes évek közepétől harminc éven keresztül követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy megpróbálják elviselni az excentrikus férfiakat.

Frost (r.: Sharunas Bartas, litván-francia-ukrán-lengyel, 115 p, 2017)

Egy fiatal litván pár, Rokas és Inga önkéntesként vállalja, hogy elszállít egy teherautónyi humanitárius segélyt Ukrajnába. Ám a körülmények megváltoznak és hamarosan a háborús zóna közepén találják magukat. Jelenkori háborús dráma Vanessa Paradis vendégszereplésével.

Scarred Hearts (r.: Radu Jude, román-német, 141 p, 2017)

1937-et írunk. A húszas évei elején járó Emanuel egy Fekete-tenger parti szanatóriumba érkezik csonttuberkulózissal, és beleszeret egy másik betegbe. A Max Blacher önéletrajzi regénye alapján készült film azokról szól, akik testük elsorvadása dacára teljes életet próbálnak élni, amíg csak lehet.

Sunbeat (r.: Clara and Laura Laperrousaz, francia-portugál, 95 p, 2017)

A nyári szünet idején Gabriel és Iris visszatér a portugál családi házba imádnivaló hatéves ikerlányaikkal, Emmával és Zoe-val. A napsütötte tájban, a folyóban és lányaik nevetésében fürdőzve lassan feltárul a pár múltja.

Living and Other Fictions (r.: Jo Sol, spanyol, 81 p, 2016)

Pepe most jött ki a pszichiátriáról, ahova munkahelyi lopás miatt bekasztlizták. Csak a mozgáskorlátozott aktivista, Antonio tartja benne a lelket. A normalitás horizontja elérhetetetlennek tűnik számára, de Antonio megmutatja, hogy az őrületnek is lehet értelme.

Forrás: ArteKino