Báron György, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) film- és tévékritikus szakosztályának elnöke a díjátadón megemlékezett arról, hogy az idén adták át 50. alkalommal az elismerést. Mint fogalmazott: az elmúlt fél évszázad díjazottjainak listája "a magyar film aranykönyve". "Nem maradt ki egyetlen fontos film sem" - mutatott rá.Az elnök emlékeztetett: a díj pénzjutalommal nem jár, a díjazottakról a szakosztály nyílt vitában dönt. Kiemelte: az idén hosszas vita előzte meg azt is, hogy egyáltalán odaítéljék-e az elismeréseket, hiszen kevés egészestés nagyjátékfilm született. Végül azért döntöttek arról, hogy mégis odaítélik a díjakat, mert más műfajokban is kiemelkedő alkotások születtek. Báron György a filmes termésről megjegyezte, hogy bár "soványabb", "ritkásabb" volt a mezőny, születtek remekművek. "Jó lett volna, ha egy erősebb mezőnyben mutathatták volna be a filmjeiket" - tette hozzá. "Csak remélni tudjuk, hogy jövőre megint itt tudunk állni, és legalább ennyi film lesz, amelyet díjazni tudunk" - zárta beszédét.


Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, aki B. Nagy László díjat adta át Hraniczky Ágnesnek Tarr Béla társrendezőjének, úgy fogalmazott, hogy A torinói ló rendezője egész életművével rászolgált arra, hogy a legnagyobb filmművészek között emlegessék. Kiemelte: kétségkívül A torinói ló volt az elmúlt év legjobb magyar filmje, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Kossuth-díjas rendező idővel elismeri a Magyar Nemzeti Filmalap munkáját és "vele is kezet rázhat". Megerősítette: a filmes szervezet hosszú távon kívánja támogatni a filmkritikusok díját.


Az idén életműdíjjal kitüntetett Sára Sándor felidézte, épp akkor forgatta első játékfilmjét, a Cigányokat, amikor a díjat alapították filmkritikusok 1962-ben. Megjegyezte: bár az elismerés története folyamatos, az ő munkásságát gyakran szakították meg "betiltások", egyéb elfoglaltságok. Visszatekintve életművére megjegyezte: szívesen forgatott volna több játékfilmet. "Minden gonddal és keserűséggel együtt ez az ötven év, amit az őszülő barátaimmal együtt végigcsináltunk, jó volt és érdemes rá emlékezni" - fogalmazott az alkotó. A Magyar Nemzeti Filmalap január közepén jelentette be, hogy együttműködési megállapodást köt a MÚOSZ filmkritikus szakosztályával és támogatja a magyar filmkritikusok díját.

A díjazottak:

A legjobb dokumentumfilm díjat kapta Nagy Viktor Oszkár a Két világ közt című filmért.

 

filmkritiki_ketvilagkozt_500
Két világ közt


A legjobb kisjátékfilm díjat megosztva kaptak, Till Attila a Csicska című filmért, és Reisz Gábor a Külalak című filmért.

 


Nézd meg a Külalak előzetesét!


A legjobb animációs film díját a 100 részes Magyar Népmesék sorozat kapta (rendező: Kecskemétfilm, producer: Mikulás Ferenc).

filmkitiki_magyarnepmesek_500
Magyar népmesék


A legjobb operatőr díját Fred Kelemen kapta A torinói ló című film fényképezéséért.

 


Nézd meg A torinói ló előzetesét!


A legjobb rendezés díját Fliegauf Benedek kapta a Womb című filmért.


Nézd meg a Womb előzetesét!



Különdíjat Az ember tragédiája című film kapta (rendező Jankovics Marcell).

 


A magyar filmkritikusok B. Nagy László díját Tarr Béla kapta A torinói ló című filmjéért.

filmkritiki_torinoi_500
A torinói ló


A magyar filmkritikusok Életmű-díját több évtizedes kimagasló művészi teljesítményéért Sára Sándor rendező-operatőr kapta.

filmkritiki_sarasandor_500
Sára Sándor

2012-ben a rendezvényt a Magyar Nemzeti Filmalap és a FilmJus támogatta.