A 35 milliméter elnevezésű, Moszkva központi kerületében lévő ismert művész moziban Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország animációs filmművészete mutatkozik be. A szerda esti megnyitót követően a 2011-es csehországi Anifeszten díjakat nyert alkotásoké volt a főszerep. Közöttük két magyar animációt is vetítettek, és a megnyitót követő gratulációkból kiderült: a főként fiatalokból álló moszkvai közönségnek tetszett Bucsi Réka és Varga Petra Mime appétit (Bábu étvágy) című és Tari Zsófia Szofitaland fantázianevű munkája.

A legnagyobb tapsot mégis az a lengyel animációs film kapta, amely a falfirka tigriseket és a rájuk vadászó Che Guevarát keltette életre remek humorral. A Grafittiger mellett az Uszoda és az Elaludtam című ötletes cseh rajzfilmek is nagy sikert arattak.


A moszkvai animációs filmfesztiválon csütörtöktől vasárnapig mindennap a visegrádi négyek más és más tagországának alkotásai láthatóak a mozivásznon. Magyarországról Jankovics Marcell nagyfilmjét, Az ember tragédiáját hozták el.

A magyar feliratozás Jurij Guszev legfrissebb műfordításának felhasználásával épp a rendezvény előtt készült el, amelyet Orosz István grafikusművész, rajzfilmrendező hozott magával Moszkvába, de nem ez volt és nem is ez lesz az egyetlen feladata. Jankovics Marcell a film alkotói közül őt kérte fel a stáb képviseletére, így ő ajánlotta a nézők figyelmébe a csütörtökön sorra kerülő egész estét alkotást. Mint mondta: önmagáért beszél, hogy Makszim Gorkij annak idején Goethe Faustja mellett Madách Imre Az ember tragédiája című filozófiai drámáját tartotta fontosnak lefordítani.

ember_tragediaja1_500



Orosz István Az ember tragédiája filmben két színhez, a prágaihoz és a párizsihoz készítette a háttereket.

A moszkvai fesztiválnyitón az MTI-nek elmondta: két forgatókönyvet adott be bírálatra. Az egyik nem is áll távol Oroszországtól. Nemrég készített egy hétperces rajzfilmet, amelyben Bogdanov és Lenin sakkpartiját dolgozta fel. Gorkij Capriban lévő nyaralója volt a helyszín. A történetet egy hosszabb dokumentumfilmben szeretné Szalay Péterrel megvalósítani. A másik is történelmi témájú film: 1515-ben egy orrszarvút küldtek Indiából Európába. Az állatot Dürer rajza tette híressé.

ember_tragediaja2_500


A visegrádi négyek animációs filmművészetét bemutató fesztivált a tagországok moszkvai kulturális intézetei hívták életre. Baranyi András, a Magyar Kulturális Központ igazgatója elmondta: a rendezvény olyan közös program, amelyen magyar szempontból két kezdeményezés találkozott. Egyrészt a négy ország legújabb animációs filmjeit akarták megismertetni a moszkvai közönséggel, másrészt a magyar program fő elemét, Jankovics Marcell animációs filmjét. Az ember tragédiája feldolgozását a fesztiváltól függetlenül is be akarták mutatni, így azonban még többen láthatják az alkotást az animációs filmeket kedvelők, hiszen a 35 milliméter nevű filmszínház Moszkvában jól ismert, kedvelt hely a filmművészet iránt érdeklődők körében.

Baranyi András szerencsés egybeesésnek tartja, hogy nemrég, a Magyar Kultúra Napjára időzítve mutatta be a Kulturális Központ Az ember tragédiája legújabb orosz nyelvű fordítását, Jurij Guszev Füst Milán díjas műfordító munkáját.