A DocNomads egyedülálló filmes művészeti képzés, amely három európai egyetem együttműködésével jött létre. Különlegessége, hogy a dokumentumfilm-rendező mesterszakos hallgatók szemeszterenként vándorolnak az iskolák között, így tanulmányaikat Lisszabonban, Budapesten és Brüsszelben végzik. A képzés felsőfokú diplomát ad, az oktatás nyelve pedig angol, a kurzusra felvételt nyerő tanulók utaztatását, lakhatását és ellátását pedig az Európai Unió részben vagy egészében támogatja. A program vezetője Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező. Olvasd el mit mesélt az SZFE mesterképzéseiről M.Tóth Géza és Almási Tamás!

A dokumentumfilm készítés virágkorát éli Európában, számtalan alműfajjal, egyre nagyobb közönség érdeklődéssel. A DocNomads képzésben a világ több, mint 20 országából érkező hallgató tanul együtt, Európa három országában.  Első nyilvános vetítésükön 7 alkotás volt látható, melyből 3 diplomafilm, a többi pedig Budapesten forgatott vizsgafilm. Magyarországot Zurbó Dorottya Songs about home című filmje képviselte. A vetítést az Oscar-jelölt animációs rendező, M. Tóth Géza az SZFE rektora nyitotta meg. Az alkotók mind egyetértenek abban: a dokumentumfilm rendezés több mint szakma, a dokumentumfilm rendezés világszemlélet.

 songs about home 600

Zurbó Dorottya: Songs About Home

A képzésben résztvevő három egyetem a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a brüsszeli LUCA School of Arts és a lisszaboni Universidade Lusófona de Humanidades e Technologias.

A vetített filmek a következők voltak:
1.    Tarek Raffoul: Red White Green (Libanon)
2.    Zurbó Dorottya: Songs About Home (Magyarország)
3.    Alyx Ayn Arumpac: Garázs Inventory (Fülöp-szigetek)
4.    Muhammad Rahman Shohel: A Passagem (Banglades)
5.    Rommert Schrijver: Super 98 (Hollandia)
6.    Diana Pacheco Lagutienko: Path (Ecuador)
7.    Svitlana Shymko: The Doctor Leaves the Last (Ukrajna)