A fesztivál honlapján olvasható beszámoló szerint a belgrádi filmszemlén összesen 126 alkotást mutatnak be. A fesztivál fődíjáért 16 mű, közöttük Mészáros Márta filmje versenyez, amit március 1-jén, 2-án és 3-án láthatja a szerb főváros közönsége. A magyar filmnek dán, iráni, kínai, argentin, libanoni, görög, horvát, amerikai, orosz, olasz és svájci filmekkel kell megmérkőznie, emellett kiosztják a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek és színésznőnek járó elismerést.

A FEST életműdíját - amely a Belgrádi győztes nevet viseli, utalva a nándorfehérvári vár parkjában, a Kalemegdanon álló szoborra - Szabó István magyar rendező veheti át, a közönség a filmes visszatekintések kategóriájában Szabó István Koncert és Variációk egy témára című rövidfilmjeit láthatja.

Szabó István és Klaus Maria Brandauer a Mephisto Oscar-díjával / Fotó: MTI

A rendezvény egyik díszvendége Mundruczó Kornél lesz, legújabb filmjét, a Jupiter holdját pedig az európai filmeket bemutató válogatás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. A fesztivál március 4-én zárul, éppen időben ahhoz, hogy az utolsó filmvetítés után nem sokkal kiderüljön, a Belgrádban bemutatott filmek közül melyik nyer Oscar-díjat.

Forrás: MTI