1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legújabb filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Nagy-Kálózy Eszter és Sztarenki Dóra

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

Szarvas József, Nagy Marcell és Rudolf Péter

Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Angelusz Iván produceri irányításával. A film európai premierje február 15-én lesz az alkotók jelenlétében a Berlinálén, a világpremier január 19-én volt Miamiban Török Ferenc személyes részvételével. Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható Török Ferenc új rendezése április elején.

Török Ferenc

Az 1945 a harmadik magyar film ami az idei Berlinalén tartja a premierjét. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét a versenyprogramba válogatták be, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs diploma-rövidfilmje a Generations szekcióban, és a Rabbit Hunt című amerikai-magyar koprodukcióban készült kisfilm, pedig a rövid-versenyprogramban szerepel majd. Török Ferenc filmje abban a Panorama programban debütál majd, amelyben Fliegauf Bence Liliom ösvénye tette, tavaly ilyenkor.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Fotók: Szilágyi Lenke