Októberben újra nyit a Toldi

A Bajcsy-Zsilinszky Endre út 34-36. szám alatt található filmszínházban május 21-én tartották az utolsó előadást, majd másnap kipakolás következik, csütörtök este a Cinema Tour keretén belül záró partyn vehet részt a Toldi mozi rendszeres és alkalmi közönsége.

Nehéz lesz nélküle

A Toldi az őszi nyitástól továbbra is kéttermes moziként fog üzemelni, a székek száma is nagyjából változatlan lesz (most 216 a nagyteremben és 51 a kicsiben), ellenben kényelmesebbekre cserélik azokat, és a nagyterem emelkedése meredekebb lesz. A vetítők szervizbe kerülnek, optikai rendszerüket kicserélik, hogy jobb képet adjanak a új vásznakon. Valamint mindehhez a hangrendszert is Dolby digitálisra cserélik, továbbá légkondicionáló és légcserélő berendezéseket szerelnek fel, hogy a mozi várhatóan október 2-án a kor követelményeinek megfelelően fogadja a közönséget.

Ugrás az időben:
Miss Hungary 1932 a moziért
A gyökeres technikai átalakításhoz képest a mozi profilja szinte alig változik, követi az eddigit, de hangsúlyeltolódások lesznek. Horváth András üzemvezető szerint továbbra is olyan filmeket tartanak műsoron, amelyek a jelenlegi közönség igényeihez igazodnak, vagyis főként a mainstreamtől eltérő művész, underground típusú alkotások peregnek majd a vásznakon.

Továbbá egyelőre még csak a körvonalai vannak meg annak a tervnek, amely szerint a Toldi ismét otthont adhatna fiatal, de nem feltétlenül professzionális filmes alkotók munkáinak. Hasonló kezdeményezés már teret nyert a filmszínház falai között a Balázs Béla Stúdió 1992-es megjelenésével.

A mozi a jövőben több rendezvénynek kíván helyet biztosítani, de mindezt úgy kívánják megvalósítani, hogy sem az alkalmi események, sem a moziban üzemelő kávézó ne zavarja a vetítéseket. Horváth András szerint a Toldiban rendezendő performance-ok és koncertek  5-10%-át tennék ki a mostani profilnak, de egyáltalán nincs szó arról, hogy a belvárosban újabb, a Merlinhez hasonló partyhely alakulna. Korábban fellépett a moziban a Karabély zenekar, a Flash, a Zagar, a filmzenéket is készítő Realistic Crew és a tervek szerint helyet biztosítanak a Monkey Presso Visual Team számára is (ők vetítenek a RC-nak is).

Rövid Toldi-történet

Az 1932-ben alakult Toldi először a Cityként működött, igaz, akkoriban a Bajcsy-Zsilinszky út is Vilmos császár nevét viselte. A mozi nyitását az akkori Miss Hungary, Lampel Ica promotálta. A történelmi fordulatok hatásaként 1944-ben Szittyára keresztelték a filmszínházat, majd ismét City lett belőle, de üzemelt Úttörő név alatt is, végül az 1950-es évek elején kapta mai nevét.

Újabb ugrás, mozi a szociban

Az első komolyabb átalakítás az ugyancsak említett BBS-hez kötődik. 1992-től a Stúdió üzemeltette a mozit és építtette át kéttermessé a filmszínházat – a kisterem Kodolányi Sebestyén vezette BBS idején kapta meg Gémes György nevét, aki a '60-as évek végétől 1977-ig irányította a Toldit. Ez volt az utóbbi több mint másfél évtizedben a legnagyobb toldis beruházás.

2001-ben az akkor már kifulladó BBS végül lemondott a moziról, és az a Pesti Est Kft.-hez került, ők két év múlva nagyon közel jutottak a felújításhoz. Az igencsak esedékes korszerűsítés végül mégsem valósult meg. A mostani „megérdemelt külső” elnyerése 100-200 millió forint közötti összegbe kerül. A Toldi felújítása mellett azonban a főváros egy másik kultikus mozija és egyben szórakozóhelye a Kultiplex azonban már bezárta kapuit.

A bringások most is visszajárnak

Története folyamán olyan mozgóképes események fonódtak össze a Toldival, mint Verzió emberi jogi filmes mustra vagy az Inforg napok, de ezek közül is kiemelkedik a Horváth György vezetésével 15 éve működő Titanic fesztivál. Valamint itt tartották az első meleg és leszbikus rendezvényt, és itt alakult az első kerékpáros futárszolgálat is.

Arról egyelőre még nem született döntés, hogy októberben milyen filmmel fog jelentkezni a korszerűsödő, 76 éves Toldi. Az elképzelések közt szerepel Anton Corbijn Controlja, amely a Joy Division énekesének, Ian Curtisnek az életét játékfilmben dolgozza fel.