A jól ismert szereplők mellett új karakterekkel, köztük a kalapját vesztett Gombával, a titokzatos Csigalánnyal, a kürtős kalácsot árusító Bodobáccsal és a Hörcsöggel ismerkedhetnek meg a gyerekek a harmadik sorozatban.

A kisgyerekeknek szóló animációs sorozat Bartos Erika könyvei alapján, Krizsanics Antoni és M. Tóth Géza rendezésében, az Alma-együttes zenéjével készült. Az előző két szériához hasonlóan a harmadikban is tizenhárom ötperces epizódban (Napraforgók, Kavicsok, Pihe síel, Bábszínház, Roller, Gömbi tornya, A gomba kalapja, Focimeccs, Hímestojások, Rossz álom, Gombócok, Csillagház, Társasjáték címmel) elevenednek meg a két címszereplő és barátainak kalandjai.

Bartos Erika, a könyv szerzője a sorozatról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón felidézte, hogy ötéves volt már a széria, és 12 kötet számlált, amikor a KEDD Animációs Stúdió felkereste őt azzal, hogy történeteiből rajzfilmet készítsen. A szerzőt két nagy dilemma foglalkoztatta a rajzfilm elkészítése előtt, egyrészt, hogy miként tudja visszaadni a film digitális képi világa a szabadkézi rajz báját, másrészt, hogy hozzátud-e tenni valami pluszt a történetekhez.