A legújabb technikákkal készülő filmek seregszemléjén nem csak nyitófilmként, de a Platinum Grand Prize elnevezésű díjért folyó versenyben is szerepel a Manieggs - mondta el Miklósy Zoltán, a film rendezője az MTI-nek. "Nem csak az a nagy dolog, hogy versenyfilmként beválasztották a Manieggst az idei mezőnybe, igazán nagy elismerés számunkra, hogy a program premierfilmje is ez lesz. Egy olyan programé, amelyen a szakma legnagyobbjai képviseltetik magukat, mint George Lucas effektcsapata, az Industrial Light and Magic, a Pixar vagy a DreamWorks" - hangsúlyozta a rendező.

Az elsősorban a 15-40 év közötti, a South Park- és Family Guy-típusú szókimondó, erős társadalomkritikát gyakorló sorozatokon nevelkedett közönséget megcélzó animációt csütörtöktől vetítik a hazai mozik. A rendező beszélt arról is, hogy folyamatban vannak a tárgyalások két nemzetközi forgalmazóval is, akik jelezték, hogy szívesen vállalnák a film világszintű forgalmazását. Miklósy Zoltán elárulta, hogy eredetileg trilógiának tervezték a történetet, de kíváncsiak voltak rá, milyen lesz a fogadtatás a nézők és a szakma részéről. "Ha tetszik a közönségnek, el fogjuk készíteni a folytatást is" - tette hozzá.

A Manieggs premierje a világhírű animációs fesztiválon, Annecy-ban volt az idén, emellett versenyben volt a miskolci Cinefesten, a bukaresti Anim'est fesztiválon és a brüsszeli Anima fesztiválon is. A komputer animációs (CGI) technikával készült film állami támogatás nélkül, két év alatt született meg, ahogy a rendező fogalmazott, munkatársai, barátai segítségével.

(Forrás: MTI)