Kicsit vissza kell ugranunk az időben, kezdetben jöve az Angyalok és démonok, mely sokáig tündökölni látszott - a júniusi kezdés után három hét alatt 185 ezer néző, majd kibérelt hely a top 10-ben, és még 11 hetesen is megvan a 10. hely 933 nézővel, összességében 275 ezer felett járunk -, kikiáltható volt a nyár filmjének, majd következett a Másnaposok, amely meglepetésre folyamatosan jól szerepel, a nyár vígjátékának tűnik, jelenleg 189 ezer felett jár, a Nász-ajánlattal jár kéz a kézben, miként Castor és Pollux.

 
Aztán két héttel később következett a Jégkorszak 3. - A dínók hajnala, amely négy hete kibérelte magának az első helyet, de annyira, hogy a többi filmre leginkább csak a jegyszedők és családtagjaik ültek be. Állítsátok meg a Motkányt! sikított a mezőny Bertolt Brecht után szabadon, és kérése meghallgattatott.

47%-kal esett vissza a Jégkorszak nézettsége, de a legszolidabb zuhanás is 27%-os (Coco Chanel érte el, még mindig a top 10-ben! - Audrey Tautou ezzel elérte, hogy szerepeljen akár közlekedésvédelmi oktatófilmben, az eljut Magyarországra, mert egy jó 30 ezres nézettséget össze fog szedni), a legsúlyosabb esést pedig a Bukottak bosszúja, vagyis a Transformers-film szenvedte el, 62%-ot. "Bár a hétvégén kissé lehűlt a levegő, a szabadságra vonulók és a strandra kikötözöttek miatt visszaesett az össznézőszám" - fogalmazhatnánk tételmondatunkat, ám a táblázat összesített adatai közt azt látjuk, hogy az 10 legnépszerűbb film nézettsége a múlt hét végén 75%-kal nőtt az előző héthez képest. (Amikor is a Jégkorszak kissé engedett a gyeplőn, a Közellenségekpedig könnyűnek találtatott.)

Változni látszik tehát trend, mely szerint nyáron nem járunk moziba (és már tavaly is így volt) - valószínűleg csak létboncolgatásra érzünk kevesebb hajlandóságot, de egy jóféle szórakoztató tömegfilm itt is ugyanúgy üt, mint a tengerentúlon. A top 10-ben a Coco Chanel mellett még a Brüno tekinthető a kevésbé széles közönségérdeklődésre számot tartó filmnek, ám a többi többségében bizonyította, hogy kell 150 ezer embernél többet bevonzani a mozikba. Sőt a Jégkorszak éppenséggel 440 ezret. 

Csókolom, a Harry Potter-filmre jöttünk!

Ám a múlt héten ebbe már "csak" 31 ezer került, köszönhetően Harry Potternek és a félvér hercegnek, amely 49 kópiával egy hét alatt egy egész hadsereget toborzott össze, 167 391 nézője megegyezik azzal, amit a Nász-ajánlat szorgoskodott össze (164 425) - 6 hét alatt. A Jégkorszak egy hónappal ezelőtti 115 ezren felüli nyitását megdönthetetlen csúcsnak gondoltuk, erre most a befejező két (2010 és 11-ben kijövő) HP-film előtti, bevallottan nem túl nagy durranás félvéres epizód minden 8 és 20 év közti családtaggal rendelkező magyar életközösséget bedarabolt a mozikba (Budapesten 130 ezer emberből 88 ezer látta a filmet, vagyis minden 3. ember nézett valami mást...)

Eközben Amerikában egy tengerimalac letaszította a Harry Potter-filmet az első helyről, a G-Force 31,4 millióval másféllel többet szedett össze vetélytársánál, amely viszont világviszonylatban dupla annyi bevételt gyűjtögetett, mint Amerikában (200-400 millió), ez az arány általában 1:1.

Többek közt a magyar nyitásnak köszönhetően azt is jelenti mindez, hogy a világon soha ennyi pénzt nem adtak még filmért a premierhéten, heteken - 394 millió dollárt konkrétan. A Harry Potter sorozat hat filmje eddig 1,63 milliárd dollárt fialt a mozijegybevételekből. 

(forrás: odeon.hu, országos terjesztői adatok, box office mojo)