A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában a héten több projekt is zöld utat kapott. A filmes pályázatok közül ezúttal 15 dokumentumfilmterv – köztük két határon túli pályázó – kapott összesen közel 110 millió forint támogatást a 2014-ben meghirdetett Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában.

Forgatnak majd egy, a Miskolc-Lyukóvölgyben, mélyszegénységben élőket segítő szociális munkás eredményeiről, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyomortelep-felszámolási programjáról, Perczel Zita színésznő életéről, a menedzserbetegségek hátteréről, a Tisza Cipőgyárról, a Magyar Állami Népi Együttes történetéről és művészi korszakairól, valamint az évszázadokkal korábban jól működő székely autonóm falvakról. A dokumentumfilmekből megismerhetjük majd a jövőre 120 éves Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet történetét, emlékképeit, értékeit, csakúgy, mint a sárközi Duna-ártéri gazdálkodást. Portréfilmek készülnek a vasfüggöny és a berlini fal megnyitásáról döntő katonavezetőkről, ’56 után hazatérő emberekről, egykori keletnémet menekültek visszaemlékezéseiről a Páneurópai Piknikről. Az egyik támogatott alkotás szól majd egy ökörhúzta ekhós szekérrel az országban vándorló fiatalemberről, egy másik egy belvárosi fiatal pár somogyi falusi újrakezdéséről és megismerhetjük székelyudvarhelyi fiatal zenészek Budapestre vándorlásának történetét is.

Az ismeretterjesztő filmek támogatását célzó 2014-es Kollányi Ágoston-pályázat harmadik fordulójában 10 filmterv pályázott sikerrel, amelyek összesen 77 millió forintot nyertek el. Ennek köszönhetően filmet forgatnak a szilvásváradi lipicai lófajtáról, egy nyolcezer éves páratlan alföldi faluleletről, a magyar puszta rejtett kincseiről, Székelyföld I. világháborús kálváriájáról és háromszor öt percben mozgókép készül a természetfilmezés alapkérdéseiről is. Portréfilmek is születnek olyan történelmet meghatározó nagy alakokról, mint Bem apó, a Ford T-modellt megalkotó Galamb Józsefről, Für Lajos politikusról, Japán első, magyar származású bibliafordítójáról, Bettelheim Bernátról és a közel százéves Olofsson Placid bencés szerzetesről.

Az animációs filmek készítését ösztönző 2014-es Macskássy Gyula-pályázat harmadik fordulójában 9 alkotás jutott összesen több mint 65 millió forinthoz. Bucsi Réka, a sokszoros díjnyertes Symphony no 42. alkotója haikuszerűen kapcsolódó jelenetekben eleveníti meg a vágy, szerelem és magány témáját LOVE – Szerelem címmel.  Ulrich Gábor animációjában Szent Simeon történetét gondolja újra Balansz címmel. Szeiler Péter fotóanimációs technikával folytatja az És ezt így hogy? sorozatát az Ásványvíz epizóddal. Lackfi János menzás gyerekverseit is megfilmesítik a verseskötet illusztrátora, Megyeri Annamária rajzai alapján. Újabb epizód készülhet el Cseh Tamás válogatott indián meséiből a néhai szerző narrációjával, ezúttal a Kojot és a waiscsu története; folytatódnak Bab Berci kalandjai, most a „tünkány vagy kicsodával”, illetve a Borka és a varázsruha című, magyar motívumokra épülő mesesorozat. Animációs film lesz Csupipupiról, a tiszteletbeli rendőrkutyából A cipőrágcsa címmel, és képernyőre kerül Simon Réka Zsuzsanna A könyvgyűjtő király című meséje.

Az online videók gyártását finanszírozó 2014-es Neumann János-pályázat negyedik fordulójában szintén 9 pályázó – ebből egy határon túli jelentkező – jutott támogatáshoz összesen 9 millió forint értékben. Dokumentumfilm-sorozatot forgatnak majd az A38-on játszó magyar előadóművészekről, a Palócföld kincseiről és a színházi világ mindennapjairól. Riportsorozatot láthatunk a jezsuiták és világiak közös misszióiról, riportfilmet a főváros rejtett zugairól, portréfilmeket kortárs táncművészeti műhelyekről, példaértékű magyar életutakról. Ismeretterjesztő film készül gyerekek számára a művészeti alkotómunkáról, illetve sorozat zenés animációs kisfilmekből. A videók az A38, a Bonum TV, a Közgáz Vizuális Brigád, a Kultúrpart weblapján, a mandineren, a mese.tv-n, az egyszervolt.hu-n, a valasz.hu-n, illetve a welobudapest.com oldalán lesznek megtekinthetők.

A Magyar Média Mecenatúra program pályázati döntései részletesen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján olvashatók.

(Forrás: NMHH)