A Budapest Film Academy (BFA) az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együtt hozott létre egy filmes szakembereket képző, angol és magyar nyelvű nemzetközi filmakadémiát 2011-ben. Az együttműködésnek köszönhetően a BFA gyakorlati filmkészítő órákat biztosít az ELTE alapfokú szabad bölcsészet filmelmélet és filmtörténet, valamint mesterszakos képzéséhez. Egy hollywoodi, élvonalbeli egyetem a magyar intézményt választotta a diákjai képzésére – a Los Angeles-i Loyola Marymount University a BFA és az ELTE közös programjában tanítattja 2016 szeptemberétől diákjait. Az együttműködés keretében nem csak diákok érkeznek, hanem egyik vezető, forgatókönyvírást tanító professzoruk is tart majd két kurzust Budapesten.

A programhoz minden félévben egyre több magyar és külföldi hallgató csatlakozik, a tanítás kétnyelvű, a magyar előadásokon szinkrontolmácsot biztosítanak a külföldi diákok számára, angol nyelvű óra esetén pedig a magyar diákok igényelhetnek tolmácsot.

A BFA oktatói kara olyan magyar és külföldi díjnyertes alkotókból áll, akik jelenleg is a szakmában dolgoznak, tapasztalataik révén a legfrissebb ismereteket képesek átadni a diákoknak a filmes és televíziós gyártásról, a forgatókönyv fejlesztéséről, a finanszírozásról, a produkció megvalósításáról, a terjesztésről és az új technológiákról. Az iskola célja, hogy diákjai olyan európai gondolkodású filmesekké váljanak, akik a szakma valamennyi területén otthonosan mozognak a magyar és nemzetközi filmpiacon.

A vezetőség arra ösztönzi a hallgatókat, hogy rövidfilmjeikkel az elkészült végső változat után is foglalkozzanak, és fesztiváloztassák azokat – az iskolák együttműködésében készült diákfilmek nagy sikereket értek el magyar és külföldi filmfesztiválokon is. A tananyag jelentős része a filmhez szükséges anyagi források előteremtésével, partnerek bevonásával, koprodukciók létrehozásával foglalkozik, azaz, hogyan lehet sikeres karriert kialakítani és felépíteni a filmiparban.

Forrás: Budapest Film Academy / Fotó: BFA Facebook, rendezői óra Antal Nimróddal