A Testről és lélekről című számos nívós díjjal és jelöléssel büszkélkedő Enyedi Ildikó-film, mely Herbai Máté operatőr munkája és Szász János, A hentes, a kurva és a félszemű című új rendezése, melyet Máthé Tibor fényképezett, indul a versenyprogramban. Máthé Tibor a Woyzeck-ért 1994-ben elnyerte a fesztivál fődíját.  A jubileumi versenyprogramba mindössze 13 film kapott meghívást, a zsűri elnöke Michael Apted forgatókönyvíró-rendező (James Bond: A világ nem elég, Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja, Most már elég, Masters of Sex sorozat).

Herbai Máté, a Testről és lélekről operatőre / Kép forrása: Aranyszem

A diákfilmek versenyében a Gyuricza Mátyás által fényképezett Földiek című 26 perces rövidfilm kapott meghívást, mely Freund Ádám rendezése. A Földiek főszereplője egy 12 éves kisfiú, akinek családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik. Gyuricza Mátyás a Földiek-ért korábban már elnyerte a budapesti Aranyszem operatőr verseny díját a diák kategóriában, sőt a filmet augusztusban diák Oscar-díjra jelölték. A diákfilmek között Kollányi Péter operatőr munkája, a Sade című észt film is versenyben lesz, a Légmell, amit Kóródi Dániel fényképezett, pedig a diákfilmes panorámában szerepel.

Rév Marcell Cserhalmi Györggyel a Jupiter Holdja forgatásán / Fotó: Pozsonyi Janka

Mundruczó Kornél többszörösen díjazott Jupiter Holdja című filmje, melyet Rév Marcell fényképezett az Európai Panoráma elnevezésű válogatásban lesz látható. A fiatal magyar operatőrt a Jupiter Holdjá-ért nemrég a Manaki Brothers fesztivál fődíjával majd a belgiumi Ostend-ben a legjobb operatőr díjával méltatták. A világhírű magyar filmrendező, Mészáros Márta az elsőfilmes zsűri tagja lesz, míg Szathmáry István (Magyar Nemzet) újságíró a filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI zsűri munkájában vesz részt a Camerimage-on.

Forrás: Filmalap

Borítókép: Rév Marcell / Fotó: Pozsonyi Janka