A Cannes-i versenyprogramból négy film is érkezik, többek közt az Oscar-díjas iráni rendező, Asghar Farhadi Az ügyfél című remeke, amely a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő díjával zárta a májusi mustrát. A világsajtó szerint hitchcocki feszültséggel bíró, e mellett Michael Haneke munkáihoz hasonlított alkotás egy házasság próbáratételét mutatja be a dráma és a thriller eszközeivel.

 

Az ügyfél (Asghar Farhadi)

Szintén a Filmnapokon debütál a Bosszú-trilógiát rendező Park Chan-wook legújabb mozija, A szobalány, vagy a kétszeres Cannes-i nagydíjas Bruno Dumont abszurdba hajló fekete vígjátéka, A sors kegyeltjei... meg a többiek. Először láthatjuk itthon Alain Guiraudie Staying Verticalját (azzal a Juliette Binoche-sal, aki a szeptemberi Cinefest díszvendége lesz Miskolcon), illetve az Un Certain Regard szekció fődíjasát, a finn Juho Kuosmanen elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel forgatott Olli Mäki legboldogabb napját.

 

Olli Mäki legboldogabb napja (Juho Kuosmanen)

A fentieken túl nem maradhat el a Saul fia 35-ös szalagról történő vetítése, Sorrentino Ifjúsága, vagy a tavalyi Macbeth feldolhozás Michael Fassbenderrel. A vetítések mellett témába vágó beszélgetéseken és közönségtalálkozókon is részt vehetünk majd, melyekről türelmetlenül várjuk a további információkat.

Címlapon: A szobalány (Park Chan-wook)