Thierry Frémaux művészeti igazgató az idei zsűrielnök, Steven Spielberg amerikai filmrendező szellemiségének megfelelően a rekordmennyiségű, 1858 nevezés közül olyan népszerű művészfilmesektől válogatott alkotásokat a versenybe, amelyek egyben közönségfilmnek is ígérkeznek. Frémaux szerint először fordult vele elő, hogy a válogatás alatt kicsit már a zsűrielnök fejével is gondolkodott.

 



Nézd meg a Soderbergh film előzetesét!

 

A Szex, hazugság, videó című filmjéért 1989-ben Arany Pálmát nyert Soderbergh mellett 18 alkotó kapott meghívást a május 15. és 26. közötti filmfesztivál hivatalos programjába: többek között a szintén amerikai Coen testvérek az amerikai folkzenéről szülővárosukban, New Yorkban forgatott Inside Llewyn Davis című filmjükkel, valamint Jamey Gray (The Immigrant), az olasz Paolo Sorrentino (La grande bellezza) és a dán Nicolas Winding Refn (Only God Forgives), aki ezúttal Thaiföldön forgatta angol nyelvű radikális bűnügyi filmjét, ismételten Ryan Goslinggal a főszerepben.

A lengyel-francia állampolgárságú Roman Polanski Franciaországban forgatott legújabb filmjével (La Venus a la Fourrure) tér vissza hosszú idő után Cannes-ba. David Ives darabjának adaptációjában a főszerepet a rendező felesége, Emmanuelle Seigner alakítja Mathieu Amalric oldalán.

cannes polanski2009 500
Roman Polanski 2009-ben Cannes-ban


Polanskin kívül még öt francia rendező filmje kapott meghívást: Francois Ozon (Jeune et Jolie) mellett, aki másodszor versenyezhet az Arany Pálmáért, Abdellatif Kechiche (La vie d'Adele), az elsőfilmes Arnaud Despallieres (Kohlhaas Mihály), Valéria Bruni-Tedeschi (Egy kastély Olaszországban), valamint Arnaud Desplechin, akinek a pszichoterápiáról az Egyesült Államokban forgatott filmjében (Jimmy P) a főszerepeket Benicio Del Toro és Mathieu Amalric alakítják. Az idei versenyben Valéria Bruni-Tedeschi - Carla Bruni testvére - az egyedüli női rendező.

Nagy várakozás előzi meg a Nader és Simin - Egy elválás története című filmjéért a 2011-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert iráni rendező, Aszgar Farhadi első francia filmjét (Le Passé), amelyben a főszerepet az Oscar-díjas A némafilmes női főszereplője, Bérénice Bejo alakítja.

cannes cohenfilm 500
A Coen testvérek filmje


Verseny kívül mutatják be Guillaume Canet első amerikai filmjét Blood Ties címmel, amelyben Clive Owen és Billy Crudup oldalán a francia rendező Oscar-díjas felesége, Marion Cotillard is látható lesz, aki egyébként James Gray filmjében is játszik. Szintén versenyen kívül mutatják be a Krízispont (Margin Call) magyar származású rendezőjének, JC Chandornak legújabb alkotását (All is Lost) Robert Redforddal a főszerepben.

Kelet-Európa idén egyáltalán nem képviselteti magát a hivatalos programban, viszont két japán, egy kínai, egy csádi és egy mexikói rendező is meghívást kapott.

A fesztivál A nagy Gatsby című 3D-s filmmel nyílik meg május 15-én. A Baz Luhrmann rendezésében készült produkciót versenyen kívül, a fesztivál hivatalos válogatásának részeként vetítik. Az F. Scott Fitzgerald 1925-ben kiadott regénye nyomán született alkotás főszerepében Leonadro DiCaprio látható. A cannes-i vörös szőnyegen a rendezőn és DiCaprión kívül megfordul majd a múlt század húszas éveiben játszódó drámában szereplő bollywoodi szupersztár, Amitábh Bácscsán is. A fesztivál idei díszvendége egyébként a századik születésnapját ünneplő indiai filmművészet, amelyet többek között a Bombay Talkies című szkeccsfilmmel köszöntenek majd.

cannes ozon 500
Francois Ozon Catherine Deneuve-vel a Született feleség című film forgatásán


A zárófilm május 26-án Jérome Salle Zulu című alkotása lesz, amely a dél-afrikai apartheid idején játszódik. A főszerepeket Orlando Bloom és Forest Whitaker alakítják.

Az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű második legjelentősebb szekciójában május 16-án kezdődik a verseny Sofia Coppola The Bling Ring című filmjével, amelyben Emma Watson is látható lesz. Ebben a szekcióban Thomas Vinterberg dán rendező, forgatókönyvíró elnököl a zsűriben.

(forrás: MTI)