A négynapos fesztivál döntőjébe 60 filmet választottak be, innen választották ki győztesnek Kovács István kisfilmjét. A fesztivál különféle kategóriákban még dél-koreai, argentin, német és orosz filmet is díjazott. A Betonzaj főszereplője Sztarenki Dóra, aki egy fiatal kickboxoló lányt alakít. Legfőbb vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét barátjával, aki egyben edzője is, a nagy áttörés érdekében azonban meg kell nyernie egy bajnokságot. A felkészülés hajrájában derül ki, hogy várandós és nem tudja, mitévő legyen.

A Magyar Filmdíjak márciusi díjkiosztóján a Betonzaj lett a legjobb kisjátékfilm és a szeptemberi BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon is fődíjas lett, emellett több nemzetközi fesztiválra is beválogatták. Tavaly Kis Hajninak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának "2.em." című rövid-dokumentumfilmje kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál nagydíját Písekben. A fesztivál igazgatója, Vladana Tercová szerint a 3,5 millió korona nagyságrendű összeg előteremtése évről évre egyre nehezebb, így a nemzetközi elismertséget kivívott fesztivál jövője eléggé bizonytalan.

A Betonzaj hazai premierje a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon volt, a Rövidekről röviden interjúnk a rendezővel itt olvasható. A film forgalmazója a Filmfabriq.

Forrás: MTI