Az Uránia moziban rendezett beszélgetésen Havas Ágnes a Magyar Nemzeti Filmalap részéről hangsúlyozta, hogy a filmes oktatást nyújtó intézményeken keresztül továbbra is támogatják a vizsgafilmek készítését. Fülöp József (MOME) szerint ez azért is elengedhetetlenül fontos, mert a filmes oktatás az innováció és a tehetséggondozás egyetlen működő területe. Lakos Nóra kisfilmkészítő hozzátette: elérhető hazai támogatás hiányában jelenleg európai koprodukcióban sem tud kisfilmet készíteni, hiszen az NMHH még mindig nem írta ki a kisfilmes pályázatot. Bollók Csaba javasolta, hogy a fiatal filmesek egységesen lépjenek fel, hogy a kisfilmes finanszírozás ne csak a vizsgafilmekre szűküljön, hanem legyen elérhető más filmkészítők és kívülállók számára is. A beszélgetés nemzetközi résztvevői a régió további problémáira világítottak rá: a kisfilmes finanszírozás mellett a disztribúció és a promóció is komoly gondot jelent a visegrádi négyeknek. Lengyelországban és Csehországban külön szervezet foglalkozik a kisfilmek promóciójával, de Szlovákiában jogi problémák nehezítik a műfaj helyzetét. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy egy kisfilm csak kivételes esetben járhat anyagi haszonnal, mégis elengedhetetlenül szükséges a filmiparba való belépéshez. A beszélgetésen az International Visegrad Fund részéről Beke Mihály vett részt, aki nyitott volt a résztvevők gondolataira, és ígérte, hogy figyelemmel kíséri majd a felvetett problémákat orvosló projekteket. A Daazo.com kisfilmes videómegosztó alapítói elsősorban a kommunikáció hiányában látják a problémák gyökerét: Deák Dániel szerint további találkozók és beszélgetések és egy közös, visegrádi adatbázis építése lehet az első lépés a megoldás felé.

visegrad_urania_500
Beszélgetés az Uránia moziban


A Numbers nyerte a fődíjat

A krakkói, prágai, pozsonyi vetítéseket követően a Visegrad Shorts on Tour Budapestre érkezett. A Menta Teraszon rendezett teltházas díjátadón levetítették a hat nyertes filmet, majd átadásra került az 1000 euró értékű Visegrad Short Film Award, amelyet a nemzetközi zsűri - Pusztai Ferenc producer, Petr Horák, a Cseh Filmcentrum munkatársa, illetve Phillip Ilson, a London Short Film Festival vezetője -i Robert Hloz Numbers című filmjének ítélt. Pusztai Ferenc értékelésében a kisjátékfilmes formátumot szolgáló tömör, egyedi formanyelv precíz használatát és a komoly, emberi gondolatok mellett megjelenő ízléses humort is dicsérte. A kisfilm érdekessége, hogy Dél-Koreában forgatták, az alkotó ugyanis Hanyang Egyetemen tanult ösztöndíjjal. A kisfilm egy fiú és egy lány találkozásáról szól, akik semmit sem tudnak egymásról, és mégis azonnal felismerik a másikban, hogy ugyanazzal a problémával küzdenek.

visegrad_numbers_500
A nyertes filmet itt lehet megtekinteni: Robert Hloz (CZ), Numbers


A közönségdíjat rendhagyó módszerrel gyűjtötte össze a Daazo: az ingyenes vetítéseken adományokat gyűjtöttek a rendezők számára, és az így összegyűlt összeget az a rendező kapta meg, akinek a filmjére a legtöbben szavaztak a négy ország vetítésein. A közönség legjobban Tomasz Jurkiewicz “Grandma has gone” című filmjét szerette: a lengyel kisfilmben egy hazudós kisfiú és egy alkoholista apa egymásratalálását követhetjük, miután a szeretett nagymama eltávozik.

A hat döntős film (ITT megnézheted őket):
- Agata Jagodzinska (PL): Secret of Confession
- Tomasz Jurkiewicz (PL): Grandma has gone
- Michal Hogenauer (CZ): Children Watching Night Trains
- Robert Hloz (CZ): Numbers
- Lucia Halmová (SK): Escape
- Csuja László (HU): Foszfor

visegrad_grandma_500
A közönségdíjas filmet itt lehet megtekinteni: Tomasz Jurkiewicz (PL), Grandma has gone



A díjátadóval azonban nem zárul le a Visegrad Shorts on Tour: az online közönség is kiválaszhatja a kedvencét a 120 benevezett alkotás közül - a közönségdíjas film alkotója értékes nyereményben részesül: egy LomoKino 35 Movie Maker kamerát nyerhet. A szavazáshoz a kiválasztott filmre kell LIKE gombot nyomni, a fődíjat a legtöbb LIKE gombot begyűjtő visegrádi kisfilm nyeri.

A közönségszavazásban részt vevő filmeket ITT lehet megtekinteni.

A Visegrad Shorts on Tour alkalmából megjelent a Daazo.com kisfilmes magazinja is, a World of Shorts: