Március 15-én lejárt a 2. alkalommal kiírt életREklám felhívás, melyet Magyarországon ezúttal is a BuSho (Budapest Short Film Festival) fesztivál koordinált, és amelyre végül összesen 11 országból 78 nevezés érkezett. A vetítéssel egybekötött díjkiosztó március 25-én este lesz a Toldi moziban.

A verseny célja az volt, hogy az alkotók olyan 1 perces filmeket készítsenek, melyek tematikája az idén a „20 év szabadság!?” Az ezúttal a daazo.com videomegosztó jóvoltából már online is nevezhető alkotásokat 3 országban (Csehország, Magyarország, Szlovákia) külön-külön zsűri értékeli és díjazza, majd a legjobbakat továbbítja a pozsonyi döntőre. A magyar zsűriben ezúttal is részt vesz Bollók Csaba és M. Tóth Géza filmrendezők, de csatlakozott hozzájuk a szintén első alkalommal megrendezett életREklám workshop vezetője, Xantus János is, az SzFE tanára és a Film- és TV Főtanszak külügyi referense.

A workshopot a prágai FAMU és a pozsonyi VSMU egyetemek mellett Budapesten az Színház- és Filmművészeti Egyetem koordinálta, melyre meghívást kaptak még a MOME az ELTE és Képzőművészeti Egyetem hallgatói is és amelyen a kiválasztott alkotók ingyenesen vehettek részt. A szakmai munkát irányító bizottságban Xantus mellett részt vett Szirtes János, Széphelyi Júlia valamint Sági Róbert, akik közösen mintegy 25 alkotó munkáját követték figyelemmel. Néhány alkotónak lehetőséget biztosítottak, hogy az Egyetem gépparkjának használatával és a Kodak nyersanyag felajánlásával S16-os filmre forgassa alkotását, melyet azután Kodak Cinelab Hungary hívott elő, majd a Focus Fox szintén támogatásként díjmentesen digitalizált. A budapesti mellett pedig még egy konkrétan animációs workshop került megrendezésre, határon túli magyarok bevonásával a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, az ASIFA Hungary szervezésében, Patrovits Tamás vezetésével.