Az Európai Unió MEDIA programja által támogatott Daazo.com videómegosztó a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával pályázatot hirdetett: március 23-ig több mint 120 nevezés érkezett, mintegy 1300 percnyi hosszban a négy országból, a filmkészítők átlagéletkora 25 év. A beérkezett filmek közül a Daazo.com választotta ki azt a hatot, amelyet a négy országon átívelő turnéra visz alkotójával együtt.

A hat nyertes film:
- Agata Jagodzinska (PL): Secret of Confession
- Tomasz Jurkiewicz (PL): Grandma has gone
- Michal Hogenauer (CZ): Children Watching Night Trains
- Robert Hloz (CZ): Numbers
- Lucia Halmová (SK): Escape
- Csuja László (HU): Foszfor


Nézz bele Csuja László kisfilmjébe!


A “Visegrad Shorts on Tour” utazó kisfilmfesztivál a visegrádi régió hat legjobb kisfilmjét és alkotóit mutatja be: a rendezvény célja, hogy a négy ország fiatal filmesei kapcsolatba kerüljenek, megismerjék és segítsék egymás munkáját, és a filmjeik a közönséghez is eljussanak.

A turné időpontja és helyszínei:
- 2012. április 12., Krakkó 20 óra, KINO18 / Klub Pauza
- 2012. április 14., Prága, 20 óra, BIO OKO
- 2012. április 15., Pozsony, 20 óra KC Dunaj
- 2012. április 17., Budapest

11 órakor kerekasztal-beszélgetés a V4 országok koproukciós lehetőségeiről
20 órakor vetítés, díjátadó, és buli a MENTA TERASZON

foszfor_500
Gyabronka József és Ébel Roland a Foszforban


A rendezvényhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés a TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL keretében az Uránia mozi kávézójában lesz április 17-én 11 órakor. A rendezvényen szakértők és döntéshozók segítségével elemzik majd a négy ország koprodukciós lehetőségeit a fiatal filmesek.

A budapesti zárórendezvényen a közönségdíj mellett az 1000 eurós Visegrad Shortfilm Award fődíj is gazdára talál. A nyertes filmet rangos zsűri választja ki, amelynek tagjai: Petr Horák a prágai IShorts képviseletében, Philip Ilson, a London Short Film Festival igazgatója, valamint Pusztai Ferenc producer. A díjátadót hajnalig tartó buli követi.

A hat kiválasztott kisfilm a turné után azonnal felkerül a Daazo.com oldalára is, ahol az online közösség is kiválaszthatja a kedvencét a 120 benevezett alkotás közül - a közönségdíjas film alkotója értékes nyereményben részesül.

A Visegrad Shorts on Tour alkalmából megjelenik a Daazo.com kisfilmes magazinja is: a World of Shorts visegrádi kiadásában a hat kiválasztott rendező mutatkozik be, Gyenge Zsolt Roman Polanski és Szabó István kisfilmjeit elemzi, Pusztai Ferenc az elsőfilmesekkel való munkáról vall, valamint bemutatkozik egy Oscar-esélyes szlovák animáció is.

A budapesti esemény részeltei a Facebook-on.

A Daazo.com-ról
A nemrégiben megújult Daazo.com többezer kortárs kisfilm mellett klasszikus, máshol fel nem lelhető műveket is bemutat. A Daazo.com egy nyitott felület, amelyhez immár okostelefon és okostévé alkalmazás is társul: az oldalra bárki feltöltheti rövidfilmjét. A rendszeres online filmpremierek mellett filmversenyek, rövidfilmes hírek, pályázati lehetőségek is szolgálják a filmszerető közönséget. A Daazo.com kiadásában megjelenő World of Shorts magazin évi négy alkalommal jelenik meg nyomtatásban a Berlini Filmfesztivál, a Cannes-i Filmfesztivál, a Szarajevói Filmfesztivál, valamint a Visegrad Shorts tiszteletére. A magazin online kiadásait itt lehet elolvasni: http://issuu.com/daazo.