A 2017-es fesztivál a nagy költségvetésű, közönségsiker darabokra fókuszál, amik hazájukban elnyerték a kritikusok és a nézők tetszését is. A programban így megtalálható német és ír ifjúsági film, dél-koreai történelmi királydráma és svéd életrajzi film is. A független filmgyártást egy argentin és egy francia romantikus darab képviseli – ez utóbbi a 2016-os Berlinale győztese volt LMBTQI-kategóriában. A vetítésre kerülő filmek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók.

A fesztivál egyik kiemelkedő alkotása a Tom of Finland, melyet Dome Karukoski rendezett „Finnország egyik leghíresebb alakja még művésznevében is hazáját idézi. A Tom of Finland néven alkotó Touko Valio Laaksonen (1920-1991) ikonikus figurája a queer kultúrának. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt körülbelül 3500 rajzot készített, szereplői pedig rendre hipermaszkulin férfiak. A művészettörténészek ma már a homoerotikus képzőművészet legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, pedig 19 éves korában csak saját szórakoztatására kezdett rajzolni. A második világháborúban is szolgáló Laaksonennek karrierje során a cenzúrával is meg kellett küzdenie, mire a meleg mainstream csúcsára érve saját kiadót hozhatott létre műveinek. Életéről most az egyik legsikeresebb finn rendező, a csak kasszasikereket jegyző Dome Karukoski készített egészestés mozifilmet.”

Dome Karukokski: Tom of Finland

Erdei Zsolt, a Humen Media Group alapítója így fogalmaz a fesztivállal kapcsolatban: „A Humen Magazin mottóját, miszerint a lap nem egy magazin melegeknek, hanem egy melegmagazin mindenkinek, a nagyközönségnek szánt eseményeinknél is igyekszünk hangsúlyozni. Ebből kiindulva született meg a Humen Film Festival idei szlogjenje is, ami szerint a Humen Film Festival nem egy filmfesztivál melegeknek, hanem egy meleg filmfesztivál mindenkinek.”

Érdekesség, hogy a nyitó film után, szeptember 14-én az érdeklődők egy beszélgetésen vehetnek részt, melynek témája a meleg szerepek megformálása a filmvásznon és a színházban. A beszélgetés résztvevői között megtalálható Józan László és Hajnal János színművészek és a formabontó, Viharsarok című film forgatókönyvírója Szabó Iván. Szeptember 15-én a Théo és Hugo film előtt HIV és AIDS témájú beszélgetés lesz, melyen neves orvosok, továbbá egy nevét és arcát nyíltan vállaló HIV pozitív fiú is megszólal majd. Ezt a beszélgetést Petróczy Zoltán (Lady Dömper) vezeti.

Humen Film Festival, szeptember 14-17.

Az eseményre szeptember elejétől kaphatók jegyek a muveszmozi.hu oldalon vagy a filmszínház jegypénztárában. A filmekről részletes információk itt olvashatók: humenfilmfestival.com és itt pedig a fesztivál kisfilmje látható.

Borítókép: A Frozen Flower

Forrás: Humen Media Hungary