Szelevényi Ákos, alias Akosh S. eredetileg az Amiens-i Nemzetközi Filmfesztivál felkérésére alkotta meg ezt a különleges performanszot, amely Magyarországon ma este lesz először látható. A zenész életében és munkásságában kiemelkedő fontosságú szerepe van a filmnek, melyet először 15 éves, majd 22 éves korában látott újra Párizsban. A hattagú zenekar tagjai élőben fogják kísérni a 19 perces kisfilmet, a hivatalos leírás szerint "a zene a filmből inspirálódott, de nem kíséri azt, nem válik a zenéjévé, hanem bevezetőként szerepel így tisztelegve az eredeti, Durkó Zsolt által komponált zene előtt."

Elégia

Huszárik Zoltán 1968-ban készítette a kisfilmet, operatőre állandó munkatársa, Tóth János volt. Az évszám kiemelkedő fontossága mellett, a filmben nincs semmi olyan formai megoldás, amin megmutatkozna a kortárs művészet hatása (Antonioni, vagy Truffaut nyelvi sajátosságai) – a film formanyelve eredeti, újító szellemű. Allegórikus, lírai etűdjében, az archaikus hagyományokat állítja szembe a modern technológiával, és a városiasodás gyors iramával, amelynek az ember örök társa, a ló válik áldozatává. 

Huszárik Zoltán

Az Elégia elnyerte az Oberhauseni Filmfesztivál kiemelt kísérleti filmes fődíját, és további díjakat is nyert Prágában, Melbourneben, Barcelonában és Tokióban. Bódy Gábor így fogalmazott róla: "Huszárik-Tóth Elégiája az első magyar film, amely valóban a film nyelvében gondolkodott.” (Bódy Gábor: Végtelen kép)

A ma esti koncert Facebook eseménye itt található, a belépő 2000 Ft.