Petróczy Sándor 1942. május 1-jén született Debrecenben. A szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1966-ban szerzett magyar-történelem szakos diplomát, majd a Csongrád megyei Moziüzemi Vállalatnál helyezkedett el mint műsorcsoport-vezető. A vállalatnál és jogutódjainál osztályvezetőként, igazgatóhelyettesként, majd 1987-től igazgatóként dolgozott.

A filmklubmozgalom szervezésében és működtetésében tevékenykedett. Alapító és elnökségi tagja volt a Magyar Filmklubok Szövetségének, majd a Mozisok Országos Szövetségének elnökévé választották.

A Filmszemle díjátadóján

A filmes szakma háttérembereként évtizedeken át moziüzemeltetéssel és filmforgalmazással foglalkozó Petróczy filmes kötődése és számos filmkészítő jóbarátja révén néhány perc erejéig több magyar filmben is feltűnt: Tolnai Szabolcs Arccal a földnek című bemutatkozó fimjében, ő volt Lovasi András apósa a Sztornóban, legutóbb mozivásznon Koltai Róbert Megy a gőzösében láthattuk.

De egyébként nem ott láttuk utoljára, mert ahogy a Filmklubszövetség tagjai is írják róla: "Sanyi harsány hangja minden információs vetítés elmaradhatatlan része volt, jókedve és humora mindenkit megmosolyogtatott. Hihetetlen űrt hagyott hátra maga mögött." Mindig mindenhol ott volt, vetítéseken, szakmai programokon, fesztiválokon, mindig jókedvű volt, és mindig volt egy jó szava. Szerette a jó filmeket, a jó ételeket, szeretett élni.

Petróczy Sándor 1942 - 2009