2008 és 2009 között ismeretlenek kilenc helyszínen intéztek támadást roma családok otthonai ellen – hat ember, köztük egy ötéves kisgyerek, meghalt, többen megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el, 55 ember testi épségét veszélyeztették. A támadássorozatnak négy gyanúsítottja volt, közülük a negyedrendű vádlott sofőrként vett részt az utolsó két támadásban. Tárgyalásuk 2011. március 25-én kezdődött.

Szűk, fullasztó, fojtogató az a tér és az a közeg, ahová a büntetőper kezdetén a négy vádlottat bevezetik. A hangulat feszült, az érdeklődés óriási. Egy darabig. A napok előrehaladtával ugyanis a sajtó érdeklődése lanyhul, az ügyvédek, tanúk mögött Hajdú Eszter kamerája a biztos pont. Így megláthat olyan mozzanatokat, szemvillanásokat, félmosolyokat, meghallhat olyan orr alatt elmormogott megjegyzéseket és káromkodásokat is, melyek az esti híradókból egészen biztosan kimaradtak. A per narratívájához, amely főként Miszori László tanácsvezető bíró kérdésfeltevéseiből, a gyanúsítottak és a beidézett tanúk válaszaiból áll össze, éppen ezek az elkapott pillanatok tesznek hozzá sokat. Például az, amikor a hebegő-habogó tetováló a tanúk padjáról lelépve összemosolyint a per harmadrendű vádlottjával, de az olyan emberi gesztusok is, mint mikor az egyik áldozat síró özvegyének a vádlottak ügyvédje nyújt át egy papírzsebkendőt.

itelet2 600

Az események ritmusát egyértelműen a tanácsvezető bíró diktálja, aki gyakran nem tudja és talán nem is akarja elfojtani indulatait. Válogatás nélkül rendre utasít tanút, vádlottat (az egyiket többször ki is vezetteti), zajongó újságírót, de a helyszíni jegyzőkönyvek gyatra minősége miatt leteremti a beidézett nyomozót, és felelősségre vonja a mentőtisztet is, aki a Tatárszentgyörgyön lelőtt kisfiú esetében a halál okaként először füstmérgezést állapított meg.

A film legmegrázóbb pillanatai éppen azok, amikor nézőként szembesülünk az ötéves Robi holttestéről készült képekkel; az igazságügyi orvosszakértő a lövések irányáról beszél, de a látvány annyira bénító, hogy szavaiból nagyon kevés jut el az ember tudatáig. Miszori Lászlónak ugyanakkor a nyomozati munka hiányosságai miatt újra és újra végig kell pörgetnie a gyilkosságsorozat legapróbb részleteit is. Ehhez, ha kell, testületileg kiszáll a helyszínre, ha kell, újra és újra végignézi, mondjuk, a vádlottak otthonaiban készített rendőrségi felvételeket, ahol hegyekben állnak a lőszerek, a szekrényre dobott cipőpaszta alól pedig Hitler-kép villan elő.