Mundruczó Kornél legutóbbi filmjét meghívta a január 22-én kezdődő Sundance Filmfesztivál, az Egyesült Államok független filmeket felvonultató világhírű filmes seregszemléje. Az Utah állambeli Park City-ben 1985 óta megrendezett filmfesztivál fedezte fel többek között Steven Soderberghet (Szex, hazugság, videó), Quentin Tarantinot (Kutyaszorítóban), Richard Kellyt (Donnie Darko), Benh Zeitlint (A messzi dél vadjai) és Damien Chazellet (Whiplash). Kiemelkedő eredmény, hogy az év átütő filmjeit felvonultató kulcsfontosságú amerikai filmfesztivál válogatásában végre magyar film is látható lesz.

A Fehér Isten a sikeres cannes-i világpremiert követően, ahol elnyerte az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) program fődíját, kiemelkedő sikert ért el a hazai mozikban és külföldi flmfesztiválokon is számos díjat kapott. Szlovákia, Belgium és Hollandia után ezen a héten került a franciaországi mozikba, és kiváló kritikai fogadtatásban részesült. Januártól a brit, februártól az amerikai, és márciustól a német mozikban is látható lesz Mundruczó Kornél filmje.

A Sundance Filmfesztiválon a Spotlight elnevezésű válogatásban lesz látható a Fehér Isten Mundruczó Kornél és az alkotók részvételével.

feheristen10 600

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, több mint 200 kutya részvételével forgatott Fehér Isten című mozifilm egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. A filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje, magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória. A forgatókönyvet Mundruczó Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta. A filmet sok izgalmas fiatal alkotó jegyzi: operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőrszínész, a további szerepekben Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak.

A Fehér Isten képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar- és Golden Globe-díjra nevezett alkotások között.

Bővebb információ a Sundance és a Fehér Isten oldalain.

(forrás: Magyar Filmunió)