Utolsó idők és A repülés története Belgiumban

Két magyar versenyfilmmel kezdődik október 6-án a 36. ghenti filmfesztivál, Belgium tekintélyes mozgókép szemléje – tudatta a Magyar Filmunió. A mozi és zene kapcsolatát középpontjába állító flandriai seregszemle játékfilm versenyébe kapott meghívást Mátyássy Áron Utolsó idők című műve, a legutóbbi Magyar Filmszemle fődíjas alkotása, amely 12 vetélytárssal kel versenyre a 20 ezer Euró értékű fődíjért Belgiumban. A rövidfilm versenybe Kenyeres Bálint A repülés története című munkája kapott meghívást. A mindössze kilenc filmet felvonultató válogatás nyertese az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjának jelöltjei közé kerül automatikusan. A nemzetközi zsűriben részt vesz Nemes Jeles László filmrendező. Továbbá a ghenti filmfesztivál World Cinema elnevezésű válogatásában tűzi műsorra Sopsits Árpád A hetedik kör című legutóbbi rendezését.




Több artmozitól megválik a Budapest Film

Október végéig lehet ismét jelentkezni a Bem mozi után a Hunnia és az Európa mozik megvásárlására is – tudhatjuk meg a HVG-ből. Az épületek hasznosítására vonatkozó korlátokat nem határozott meg a Budapest Film. A külső cégek által üzemeltetett három filmszínházra a nyár folyamán már pályázatot hirdettek, de csak a Bemre érkezett ajánlat. A mozihálózat szűkítését Port Ferenc, a Budapest Film vezérigazgatója elsősorban az artmozik látogatottságának tavaly óta tartó drasztikus visszaesésével indokolta. Azt, hogy miért éppen ezt a három mozit adja el a Budapest Film, Port Ferenc azzal magyarázta, hogy ezek részesedése az art szegmensben alacsony és programkínálatuk sem volt meghatározó ezen a piacon.




DVD-n a Kádár portréfilm

„Talán régen hallottak engem… Kibírják” – ezekkel a szavakkal kezdte Kádár János (1912-1989) utolsó beszédét, és ezzel kezdődik Muszatics Péter portréfilmje is. A HCC Media Group, a Magyar Média Műhely és a Pelagi Film 70 perces alkotása az egykori pártfőtitkár életét mutatja be – azaz nem a máig velünk élő kádárizmust, hanem az egykori pártfőtitkár politikusi pályafutását helyezi a középpontba. A film DVD-bemutatója október 6-án, kedden este 7 órakor lesz a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György u. 4.). A vetítés nyilvános és ingyenes lesz, utána pedig – egy kádári krumplis tészta mellett – baráti beszélgetésre várják az érdeklődőket.




Összeállt az ALTER-NATIVE versenyprogramja

Idén 49 országból érkeztek alkotások a november 4-8. között Marosvásárhelyen megrendezendő 17. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra, amelynek előzsűrizését szeptember 24-27 között tartották a Maros megyei MADISZ székházában. Az öttagú előzsűri, Durst György producer, (a Duna Műhely vezetője, a Győri Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány elnöke), Irsai Zsolt  képzőművész, Marcel Ţintar film- és színházi rendező, Schneider Tibor rendező, (a Román Televízió operatőre), illetve Székely Csaba író,(az Erdély FM szerkesztő-műsorvezetője) összesen 618 alkotást nézett végig. A maratoni előzsűrizés nyomán 18 országból összesen 54 film került be az idei fesztivál 11 órás versenyprogramjába.