A beszélgetés célja, hogy a magyar filmszakma képviselői és a filmek iránt érdeklődő közönség egyaránt megismerkedhessen Laurent Cantet munkamódszerével, továbbá rendezői, forgatókönyvírói és színészi tapasztalataival.

A szakmai rendezvény keretében látható lesz Cantet korai rövidfilmje, az 1994-ben készült Mindenki a tüntetésre! (Tous à la manif) című Jean Vigo-díjas alkotás.

Laurent Cantet Emberi erőforrások (Ressources humaines, 1999) című első játékfilmjével elnyerte a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb elsőfilm díját, majd a Francia és az Európai Filmakadémia is Az év felfedezettje díjával méltatta. Időbeosztás (L’emploi du temps, 2001) című filmje a velencei filmfesztiválon Az év oroszlánja díjat nyerte el, Az osztály (Entre les murs, 2008) Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát és számos jelentős nemzetközi szakmai elismerést követően az Amerikai Filmakadémia tagjai a Legjobb idegennyelvű film díjára jelölték.

Laurent Cantet legutóbbi Havannai éjszaka (Retour à Ithaque) című filmje premier előtt lesz látható a Frankofón Filmnapok műsorán, majd április 2-től országszerte a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A filmszakmai beszélgetés moderátora Gyenge Zsolt filmkritikus, a MOME egyetemi adjunktusa lesz.

A francia nyelvű rendezvényhez a szervezők magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Helyszín: Budapesti Francia Intézet Auditórium (Budapest 1011, Fő utca 17.)

A Frankofón Filmnapok szervezői a filmszakmai beszélgetésre regisztráltak között 10 db 2 személyes belépőt sorsolnak ki a Havannai éjszaka című film 2015. február 28-i 18 órakor az Uránia Dísztermében kezdődő vetítésére. A szerencsés nyerteseket február 26-án emailben értesítik.

A filmszakmai beszélgetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezért a szervezők kérik az érdeklődőket, hogy 2015. február 25-ig regisztráljanak a www.mnf.hu/laurentcantet oldalon.