A harmadik alkalommal, június 22. és 28. között megrendezendő Londoni Magyar Filmfesztiválon összesen 14 magyar alkotást, köztük játék-, rövid-, dokumentum- és rajzfilmeket vetítenek a brit főváros több mozijában – tudatta a Filmtett. A fesztivál nyitófilmje Almási Tamás Puskás Hungary című, többszörös díjnyertes életrajzi alkotása lesz, amelynek a Check the Gate-en tartják angliai premierjét. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a fővédnökségre Gera Zoltánt, a Fulham FC nemzetközi hírű magyar játékosát kérjék föl, aki el is vállalta. A Londoni Magyar Filmfesztivál idei központi témája az emigráció és a társadalmi mozgások kérdése. Levetítik például Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról, Szabó István A napfény íze és Sándor Pál Szerencsés Dániel című játékfilmjét, valamint Papp Gábor Zsigmond Kelet-nyugati átjáró című dokumentumfilmjét. De láthatják a londoniak a Valahol Európában című 1947-es Radványi Géza-rendezést, Dargay Attila Lúdas Matyiját és Bódy Gábor 1975-ös vizsgafilmjét, az Amerikai anzixot is. A nagyfilmek előtt minden alkalommal egy-egy animációs rövidfilmet is vetítenek. A műsorszerkesztésbe idén először a közönség is beleszólhat: Szalai Györgyi-Dárday István Az emigráns, Fekete Ibolya Chico, illetve Dargay Attila Szaffi című alkotása közül az egyiket internetes szavazás keretében választhatják ki az érdeklődők. (KLIKK)

 

puskas_hungary_500
Puskás Hungray


Forog A zélet Miskolcon

A Miskolci Filmalap közreműködésével elkezdődött A zélet forgatása Miskolcon. Felméri Cecília rendező kisjátékfilmjét az Inforg gyártja, a Filmalap a helyszín kiválasztásával, a gyártás koordinálásával segíti a produkciót. Felméri Cecília Kakukk című erotikus meséje a tavalyi CineFest egyik legnépszerűbb alkotása volt, két díjat is nyert a fesztiválon. Dyga Zsombor Utolér című filmje után ez a második produkció, melyet a borsodi megyeszékhelyen forgatnak. A Filmalap célja az észak-magyarországi régió filmes vonzerejének növelése, hazai és európai produkciók idecsábítása.

matyas_matyas_500

Felméri Cecília dokumentum animációja, a Mátyás Mátyás



Gamma: Új forgalmazó a magyar DVD-piacon

2010 júniusában kezdi meg működését az újonnan létrehozott Gamma Home Entertainment (GHE). A Fórum Home Entertainment (FHE) megszűnése után a cég két ügyvezető igazgatója fogott össze a Select Videóval és a budapesti leányvállalattal is rendelkező New York-i székhelyű SPI-jal, hogy életre hívják a Gamma Home Entertainmentet. A kiadó  június 18-án a Twilight Saga: Újhold DVD és Blu-ray változatának megjelentetésével indítja be tevékenységét. Ezt többek között olyan mozifilmek követik DVD-n, mint a Gerard Butler főszereplésével készült akciófilm, a Gamer - Játék a végsőkig; a klasszikus zenés film remake-je, a Fame - Hírnév; Amy Adams romantikus vígjátéka, a Szökőhév; vagy a Kecskebűvölők, olyan sztárokkal, mint George Clooney, Jeff Bridges, Ewan McGregor, Kevin Spacey és a kecske.