A bőséges programban szereplő alkotások legtöbbjét már láthatta a közönség és a szakma külföldi fesztiválokon vagy éppen a filmszínházakban is. Külön szekciót állítottak össze abból a 14 osztrák gyártású nagyjátékfilmből, illetve dokumentumfilmből, amelyek az előző évben kerültek a mozik műsorára.

diagonale_atmen_500
Atmen


Ebben a visszatekintésben látható az osztrák kritikusok egyik kedvence, Karl Markovics Lélegzés (Atmen) című filmje is. A 49 éves osztrák színészt a magyar közönség leginkább a Rex felügyelő című tévésorozatból ismerheti, de ő alakította a 2008-ban a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjjal jutalmazott Pénzhamisítók (Die Fälscher) főszereplőjét is. Markovics a Lélegzéssel első alkalommal próbálta ki magát forgatókönyvíróként és rendezőként, méghozzá sikerrel. A Cannes-ban is bemutatott film tarolt az Osztrák Filmdíjon és elnyerte a Szarajevói Filmfesztivál fődíját.

A 2011-es év egy másik nagy feltűnést keltő alkotása volt Ausztriában az ugyancsak elsőfilmes Markus Schleinzer Michael című filmje. A Michael - egy pedofil férfi története - a Cannes-i és az osztrák kritikusokat egyaránt megosztotta. Az alkotás tavaly elnyerte a Zágrábi Filmfesztivál fődíját, és sikerrel szerepelt a miskolci CineFesten is, ahol a zsűri nagydíját kapta.

diagonale_michael_500
Michael


Ugyancsak a visszatekintés szekcióban szerepel Ruth Beckmann American Passages (Amerikai utazások) című, az Egyesült Államokban forgatott dokumentarista mozija.

Az idei Diagonalén összesen 150 ezer euró értékben osztanak ki díjakat, köztük a dokumentum- és a játékfilm kategória egyenként 21 ezer eurós nagydíját, valamint a legjobb színésznek járó elismerést.