A fideszes zsidót nézték a legtöbben a Filmkliken

A 40. Magyar Filmszemle elteltével a Filmklik.hu oldal is megvonta a maga mérlegét. A szemle hét napja alatt számos a versenyben, illetve a bemutató szekcióban szereplő alkotást tett hozzáférhetővé on-line, ingyenesen. Ez idő alatt az oldal a közel ötven filmre több mint háromezer „virtuális jegyet”adott ki. A legnézettebb alkotásnak Hajdú Eszter dokumentumfilmje, A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció bizonyult, ezt követi Hegedűs 2 László kísérleti kisjátékfilmje, az 1Kávé, majd a Zuhanás következik Gadányi Károly rendezésében.

A Filmklik.hu szerkesztői ezúton is köszönik az alkotóknak, hogy hozzájárultak filmjük a honlapon való szerepeltetéséhez.


Kép a fideszes zsidó... című filmből


Fehér György 70. születésnapi ünnepsége

Ötödször rendezik meg a 2002-ben elhunyt Fehér György születésnapján a rendező nevét viselő díjak átadását. A rendezvényre idén 2009. február 12-én, csütörtökön 20-kor kerül sor a Toldi moziban, az ünnepség házigazdái Bánsági Ildikó és Derzsi János lesznek.

A díjátadás pillanatáig nem hozzák nyilvánosságra a zsűri döntését, így a három jelöltből kikerülő kitüntetett is csak a helyszínen tudhatja meg. A díjazottak olyan alkotók, akik következetesen individualista módon, öntörvényűen, de közérthetően, valósítják meg művészi céljait, vagy azt a személyt, aki olyan körülményekkel segíti elő az alkotót, vagy alkotókat, hogy saját értékes világa maradéktalanul megvalósulhasson.

A díj idén is egy Fehér Györgyöt spirituálisan idéző festmény, Fazakas-Kosztka Tibor munkája.A zsűri az idei esztendőben: Kardos Sándor, Port Ferenc, Szinetár Miklós, Bánki Iván, Ragályi Elemér valamint Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András, Gerő Péter állandó tagok.

A zsűri a díjat idén ötödször adja ki, az eddigi díjazottak: Kenyeres Bálint filmrendező, Németh Gábor Péter dokumentarista, Pintér Béla író-rendező-színész-társulatvezető, dr. Sipos Pál szerkesztőségvezető.

Az este folyamán levetítik Fehér György Szenvedély c. játékfilmjét, valamint a készülő „Kortársai, barátai Fehér Györgyről” részleteit. Ugyancsak részleteket láthatnak a Fehér díjazott győztes filmjeiből.


Szenvedély


A Kutya Éji Dala a Berlinálén

A február 5-én kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál "Winter Adé" szekciójában szerepel Bódy Gábor Kutya Éji Dala című filmje is. Az 1983-as kultfilmet a rendszerváltás emlékére létrehozott program keretében február 9-én vetítik le a CinemaxX 8 -ban, 21.30-tól, illetve 10-én a Zeughaus Kinoban, 18 óra 30 perces kezdéssel.

A Kutya Éji Dalát a Winter Adé, angolul az After Winter Comes Spring szekcióban vetítik. A szekciót az 1989-es rendszerváltás, a berlini Fal leomlásának emlékére hozták létre, és az egykori közép-keleti szocialista blokk országainak filmjeiből válogattak össze egy programra valót.

A Kutya Éji Dala mellett ebben a szekcióban találhatjuk Jeles András Kis Valentinóját is, amit először vetítenek le Németországban, illetve Vető János Trabantománia c. 1982-es rövidfilmjét is.


Kutya Éji Dala


Félmillió letöltéssel zárult a NAVA 77 filmajándék akciója

A 2008. december 18-ától január végéig tartó kampány során az internetezők százezreinek szerzett örömet a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) az ingyenesen elérhetővé tett 77 filmajándékkal. A 250 000 ezer látogatás alatt 1 000 000 oldalt és 500 000 műsorszámot néztek meg a látogatók. Különleges búcsúvideóval és új tervekkel köszönnek el a szervezők. 

Játékfilmek és híradók a 30-as évektől mostanáig, az állami és kereskedelmi televíziók műsorai, főiskolás vizsgafilmek és dokumentumfelvételek képezték a www.nava.hu/77filmajandekcímű website tartalmát. A legnézettebb tételek között olyan produkciókat találhatunk, mint a Veri az ördög a feleségét című játékfilm, a Megasztár 2006-os döntője vagy az Iron Maiden 1988-as budapesti koncertjét beharangozó tudósítás. Emellett olyan különlegességek is népszerűek voltak, mint Nagy Imre újratemetésének közvetítése, az 1935-ös karácsonyi készülődésről szóló filmhíradó, vagy Puskás Öcsi 1978-as interjúja.

A 77 filmajándék akció legnépszerűbb filmjei a Pál utcai fiúk, a Veri az ördög a feleségét,  az Állami Áruház, a Ludas Matyi, és az Egri Csillagok, tudósításai az Iron Maiden koncertje az MTK stadionban, a KISZ-Fidesz találkozó: az első kétoldalú kapcsolatfelvétel (1988), a Karácsonyi élelmiszerkínálat (1988), a legnépszerűbb filmhíradók a Honvédségünk a keleti hadszíntéren (1941), a zenés őrségváltás Horthy Miklós kormányzó nevenapján (1931), a Szilveszter éjjel Budapesten (1935), a legnépszerűbb televízióműsorok a Megasztár 2. döntő, a Halló fiúk, halló lányok (1966), a 12 hónap az erdőn (december), továbbá a legnépszerűbb vizsgafilmek Sára Sándor: Cigányok, Jeles András: Meghallgatás (Táncdalfesztivál),  és Szabó István: Koncert voltak.