Magyarok Varsóban

Ezekben a napokban tartják a mozgókép nemzetközi ünnepét - immáron 24. alkalommal - a lengyel fővárosban. Október 10-én kezdődött és vasárnap estig tart Lengyelország legnagyobb filmfesztiválja Varsóban – tudatta a Magyar Filmunió.

Az elsőfilm verseny nagydíjáért Gigor AttilaA nyomozó című alkotása száll ringbe. Malkáv Tibor történetét a varsói szereplést követően Norvégia legfontosabb filmszemléje a bergeni fesztivál tűzi műsorra „Cinema Extraordinaire” elnevezésű versenyprogramjában.

Bereczki Csaba erdélyi muzsikusokról forgatott Életek éneke című dokumentumfilmjét Varsóban láthatja először a külföldi közönség. A 100 perces alkotás a varsói filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be.

A rövidfilmek versenyébe 5 magyar rendező munkája kapott meghívást. Erdélyi Dániel Cannes-t megjárt 411-Z című rövidfilmje, M. Tóth Géza szintén Cannes-ban bemutatkozott Ergo című animációja - ez utóbbi szintén a bergeni filmfesztiválon folytatja fesztivál körútját -, valamint Vécsei MártonFarkasember, Felméri CecíliaKakukk és Hegedűs 2 LászlóMozzzart című munkája indul a varsói versenyben.
 

Gigor Attila: A nyomozó


A filmjogok tényleg átkerülnek a Filmarchívumhoz

Már négy éve annak, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak ítélték meg a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 2. paragrafus 26. pontjában a 87 előtti magyar filmek forgalmazási jogait, de ezek még mindig nem érkeztek meg az állami intézményhez. Az Index értesülései szerint a szerdai ülésén a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elhatározta, hogy a nemzeti filmvagyonba tartozó szerzői vagyoni és felhasználói jogok a Dialóg Filmstúdió Kft.-től és a MOKÉP-Pannónia Kft.-től most már tényleg átkerülnek.

Az NVT szóvivője  Száraz Gábor nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen összeget képviselnek az említett jogok, ugyanakkor közölte, hogy a Dialóg Kft. alaptőkéjét 900 millió forinttal, 46 millió forintra csökkentette az NVT azután, hogy a Dialógból kikerültek a filmekhez tartozó szerzői vagyoni jogok.


Az Európai Parlament filmdíja

Mundruczó Kornél, a Lux-díj döntőjébe jutott magyar film, a Delta rendezője és Tóth Orsi, a film főszereplője is ott lesz október 22-én az EP strasbourgi plenáris ülésén, ahol átadják a parlament idei filmdíját. A másik két döntős filmet szintén alkotóik képviselik: Jean-Pierre és Luc Dardenne, a Lorna csendjét, Miroslav Janek pedig a Havel polgár című filmet.

A három filmet tíz jelöltből választotta ki egy tizenhét tagú, producereket, filmforgalmazókat, fesztiváligazgatókat, illetve kritikusokat tömörítő független zsűri. A versenyben olyan alkotások vehettek részt, amelyek az európai értékek egyetemességét, az európai kultúra sokszínűségét jelenítik meg, illetve betekintést nyújtanak Európa építésének folyamatába.

2007-ben Fatih AkinA másik oldalon című alkotása nyerte el a Lux-díjat. 


Lajkó Félix, Tóth Orsi és Mundruczó Kornél Cannes-ban


Megnyílt a 8. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

A mai magyar filmek, a hollywoodi magyar klasszikusok és Jancsó Miklós életmű-válogatása alkotja a 8. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál három pillérét – adta hírül az MTI. A szerdán megnyílt fesztivál kapcsán Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul kiemelte a Los Angelesben élő Bunyik Bélának, az esemény alapítójának és fő szervezőjének érdemeit a magyar film hollywoodi és amerikai népszerűsítésében.

A nyolcnapos rendezvénysorozat alatt 14 új magyar filmet láthat a közönség a hollywoodi Sunset 5 moziban, közük Mundruczó KornélDeltáját és Bollók CsabaIszka utazása című munkáját, amely Magyarországot képviseli idén a külföldi filmek Oscar-díjért folyó versengésében.

A hollywoodi magyar alkotók filmklasszikussá vált alkotásai közül levetítik a Kertész Mihály rendezte Casablancát, A Kovács László nevéhez fűződő Szelíd motorosokat és a Rózsa Miklós zenéjével készült Bűvöletet is. A Jancsó-válogatás a Los Angeles megyei Művészeti Múzeumban tekinthető meg a Bunyik Entertainment és a Magyar Filmunió együttműködésének jóvoltából.

A fesztivál díszvendége Törőcsik Mari lett volna, aki betegsége miatt a hét elején lemondta részvételét. A Nemzet Színészét azóta életveszélyes állapotban, intenzív osztályon kezelik Budapesten.


Bollók Csaba: Iszka Utazása


Magyar filmhét Párizsban

Az MTI híradása szerint a cannes-i filmfesztiválon a kritikusok díját elnyert Deltával, Mundruczó Kornél alkotásának bemutatójával vette kezdetét a Cinémagyar elnevezésű filmhét Párizsban.

A Párizsi Magyar Intézet és a Clavis Films támogatásával a Cinémagyar nevű egyesület harmadik alkalommal rendez október 15. és 21. között kortárs magyar filmhetet a párizsi L'Entrepot nevű kulturális központban, ahol a közelmúltban készült nyolc magyar játékfilmből és nyolc rövidfilmből összeállított programmal várják a közönséget.

A fesztivál első estéjén telt ház előtt vetítették a Deltát, a bemutató után a forgatókönyv társszerzője, a Párizsban élő Bíró Yvette válaszolt a nézők kérdéseire. Vasárnap este a 2009-es Oscar-díj jelöltségért folyó válogatáson a Magyarországot képviselő, a 2007-es Magyar Filmszemle fődíját elnyert Iszka utazását láthatja a fesztiválközönség, utána pedig a film rendezőjével, Bollók Csabával találkozhatnak a nézők.

A programban szerepel még Fliegauf BenedekTejút, Hajdú SzabolcsOff Hollywood, Kocsis ÁgnesFriss levegő, Novák Erik Zuhanórepülés, Ternovszky BélaMacskafogó és Till Attila Pánik című alkotása. A játékfilmek előtt egy-egy rövidfilmet is megtekinthetnek a nézők.


Fliegauf Benedek: Tejút