Mannheimi filmfesztivál magyarokkal

A november 6-án kezdődő, idén 57. alkalommal megrendezendő, nagy elismerésnek örvendő mannheimi filmfesztivál versenyprogramjában 14 országból érkező 18 film németországi premierjére kerül sor. Moldoványi Ferenc Másik bolygó című alkotása is szerepel a filmek között, amely előadásán a rendező személyesen vesz részt.

A mannheimi fesztivál „Discovery” válogatásában mutatja be Paczolay Béla első rendezését, a több fesztiváldíjjal jutalmazott Kalandorok című road movie-t.

Az 57. mannheim-heidelbergi filmfesztiválhoz kapcsolódó „Mannheimi Találkozások” koprodukciós fórumra november 12-16. kerül sor. A kiválasztott terveket több mint, 300 szakmabeli előtt prezentáló fórumra Fazakas PéterBudapest Noir című filmtervét (Szupermodern Stúdió), valamint Tóth Tamás vígjáték tervét, A hidegfront nyugatról érkezik című projektet hívták meg a szervezők.

A Vágási Emőke vezette Cor Leonis Films a közelmúltban több nemzetközi fórumon mutatta be sikerrel terveit. Legutóbb október végén az amszterdami Cinekid-en a Mesék a Tejúton túlról című fantasy-t, mely Berg Judit IBBY-díjas meseíró azonos című könyvének adaptációja lesz.


Másik bolygó


Horváth Mária rajzfilmje Chicagóban

Horváth Mária a Magyar népmesék sorozat Hogyan telt a gyermekkorom című epizódjáért a 25. chicagói gyerekfilm fesztiválon a legjobb televíziós program díját nyerte el.

25. születésnapját ünnepelte október 23 – november 2. között a chicagói nemzetközi gyerekfilm fesztivál. A 40 ország részvételéve megrendezett rangos szakmai fórum díjjal méltatta a Kecskemétfilm Stúdió Magyar népmesék sorozatnák Hogyan telt el gyermekkorom című epizódját. Horváth Mária rendezése az animációs televízió-program kategória első díját nyerte el Chicagóban.

A nagysikerű Magyar népmesék sorozat A kiskondás és A nyúlpásztor című epizódjai hamarosan a teheráni Roshd Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez, valamint az utóbbi a portugáliai Espinhoban november 10-én kezdődő filmversenyen is indul.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.




Idén is lesz Gyerekszem Filmfesztivál

A 2007-es, első Gyerekfilm Fesztiválra 200 alkotás érkezett és a  háromnapos rendezvényre, több mint 2000-en voltak kíváncsiak. A filmfesztivál vetítéseit konferencia, animációs workshop, smink-, jelmez-, filmes pirotechnikai- és kaszkadőr bemutató, valamint koncertek színesítették. A rendezvénysorozat záróakkordjaként a benevezett filmek alkotói között több mint ötven értékes díjat osztott ki az Enyedi Ildikó filmrendező vezette szakmai és diákzsűri. A nyertes filmekre a fesztivál után interneten a közönség is szavazhatott.

A első rendezvény sikerei nyomán a Fesztivál szervezői ––ismét filmkészítő pályázatot írtak ki a 6-19 év közötti korosztály részére. A pályamunkákat 2008. november 30-ig várják, a nevezésről és a fesztiválről bővebb információ itt.




Indul a Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle és Fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia XIII. nemzetközi amatőrfilmszemléje és fotópályázata témája a bizalom. A pályázatra 119 film- és 124 pályamunka érkezett. A filmszemlére november 14. És 15. Között kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a fotópályázat anyagát ugyanitt tekinthetik meg az érdeklődők november 13-tól 30-ig.

A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálta el. Az előzsűri által a versenyprogramba választott munkák a közönség, az alkotók és a zsűri jelenlétében nyilvános vetítésen kerülnek bemutatásra. A versenyprogramba be nem válogatott, de a nevezési feltételeknek eleget tevő filmeket információs vetítésen láthatja a közönség.

A beküldött fotók közül az előzsűri döntése alapján a legjobbakat az Uránia Nemzeti Filmszínházban állítja ki az Akadémia két héten át. A kiállított képeket a zsűri nyilvános fórumon értékeli. A díjak átadására a filmszemle november 15-én megtartott díjkiosztóján kerül sor.