Sándor Pál játékfilmet forgat a móri gyilkosról

Az MTI értesülései szerint Sándor Pál rendező készít nagyjátékfilmet Nothoff Ingrid bűnügyi újságíró Én vagyok a móri mészáros című tényfeltáró könyvéből.

A 2002 májusában elkövetett móri bankrablás, amely nyolc emberéletet követelt, mindeddig a Magyarországon elkövetett legsúlyosabb köztörvényes bűncselekmény. Az elkövető az a Nagy László volt, akit 2007 februárjában a veszprémi postásgyilkosság gyanújával vettek őrizetbe, s aki 2007 júliusában a cellájában fölakasztotta magát.

Előtte még a börtönből kicsempészte és feleségéhez juttatta naplóját, arra kérve az asszonyt, hogy a naplót adja át Nothoff Ingrid bűnügyi újságírónak. Ez volt az alapja a tényfeltáró könyvnek.  Július 1-én jelent meg az Én vagyok a móri mészáros című kötet, amelyre fölfigyelt Fábry Sándor, a népszerű showman, aki "civilben" dramaturg és Sándor Pál filmrendező figyelmébe ajánlotta.

A stáb reményei szerint jövőre kezdődhet el a forgatás.


Sándor Pál


Szabó István a TCM Classic Shorts Filmverseny zsűrijében

Az idei TCM Classic Shorts versenyre 366 rövidfilm került benevezésre Európa, Közel-Kelet és Afrika területéről. A jelentkezők között huszonegy magyar rendező munkáját is értékelhették a neves rendezőkből és színészekből álló zsűri tagjai, többek közt Szabó István is.

A hat kiválasztott döntős film között ugyan nem találunk magyar résztvevőt, ám a magyar filmes szakma számára külön örömnek tekinthető, hogy a zsűri által ítélt legjobb húsz versenyfilm közé bekerült egy magyar rövidfilm is. Nemes László rendezésében és Muhi András produceri munkájával alkotott „Türelem” című 14 perces film egy irodai recepciós mindennapi rutinfeladatai közé nyújt betekintést. 

Az idei zsűriben részt vesz Wolfgang Petersen, Rutger Hauer, Cillian Murphy, és James Franco is. Idén először csatlakozik Szabó István a TCM Classic Shorts paneléhez.


A Türelem a legjobb húsz között


1968 - Egy lázadás képei

A Goethe Intézet szervezésében október 16-tól Barbara Klemm a nyugatnémet diákmozgalomról készített 26 fényképét állítják ki az OSA Archívumban, az Arany János utcában.

A 25 fotóból álló kiállítást Barbara Klemm, Németország egyik legjelentősebb dokumentum-fotósa a nyugatnémet diákmozgalmakról kifejezetten a kelet-európai Goethe Intézetek számára állította össze.

Barbara Klemm a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársaként a hatvanas évektől kezdve dokumentálta a nyugat- és keletnémet politikai és társadalmi eseményeket. Kiváló munkája, közvetlen, eredeti képei miatt az évek során már többször kitüntették.




VIII. Ikon Filmnapok

Október 17. és 19. között rendezik meg idén a VIII. Ikon Filmnapokat a békásmegyeri evangélikus templomban.

A beszélgetésekkel egybekötött ingyenes vetítéseken Grunwalsky Ferenc, Salamon András, Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell, Székely Orsolya, Sólyom András és Jancsó Miklós alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A programról bővebb információ itt.


Salamon András: A város ritmusa


Ismét itt a Tabán filmklub

Idén ősszel folytatódik a most már hagyománnyá vált, a Tabán moziban megtartott rendezői  és tematikus sorozat, Akira Kurosawa, és Ingmar Bergman 35mm-es kópián elérhető filmjeit tűzik műsorra. A filmek bevezetésére és elemzésére, kötetlen beszélgetésre ebben az évben Réz András és Ludassy György filmesztétákat kérték fel.

A rendezői vetítések mellett a szervezők összeállítottak egy sorozatot a magyar filmművészet remekműveiből is.


Bergman: Úrvacsora