Spanyol fődíj a Türelemnek

34. alkalommal rendezték meg november második felében a badalonai nemzetközi rövidfilmfesztivált. A Barcelona szomszédságában fekvő Badalona a legrégebbi katalán városok egyike. A 200 alkotást felvonultató seregszemle fődíját, a „Badalonai Vénusz”-t Nemes Jeles László rendezése, a Türelem című magyar rövidfilm nyerte el – tudatta a Magyar Filmunió.

Nemes Jeles László rövidfilmje a tavalyi velencei filmfesztiválon tartott nemzetközi premier óta a franciaországi Angers-ban, Montrealban, a brazíliai Belo Horizonte-ben, a dániai Odenseben, valamint az olaszországi Fanóban megrendezett nemzetközi seregszemléken nyerte el a fődíjat.

Nemes Jeles László rövidfilmje, jelenleg versenyben van az Európa Filmakadémia rövidfilm díjáért. A Türelem a görögországi Dramában szeptemberben elnyert UIP-rövidfilm díjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a jelöltek listájára. Az Európa Filmdíjakat december 6-án Koppenhágában adják át.


Türelem


Három magyar film Goában, kettő pedig Amsterdamban

November 22-én kezdődött a „Kelet Gyöngye”-ként emlegetett Goában India nemzetközi filmfesztiválja, immár 39. alkalommal. A Magyar Filmunió értesülései szerint a nagyszabású filmünnep három magyar játékfilmet tűz műsorra kortárs filmművészeti válogatásában.

Alföldi Róbert Nyugalom című rendezése, Fliegauf Benedek Tejút című „ambient filmje” és Sipos József Eszter hagyatéka című Mária Sándor adaptációja kapott meghívást a goai filmfesztiválra.

A napokban tartják Amszterdamban a dokumentumfilmek legnagyobb nemzetközi seregszemléjét, az IDFA-t. A rangos szakmai találkozóra két alkotás érkezik Magyarországról. Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokumentum-játékfilmje és Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című alkotása gazdagítja a tekintélyes amszterdami szemle programját. Moldoványi Ferenc személyesen mutatja be alkotását, melyet nemrég különdíjával méltatott a mannheimi filmfesztivál.


Nyugalom


Film készül Márai Sándor forgatókönyvéből

Sipos József, az Eszter hagyatéka című film rendezője újabb Márai-regény megfilmesítésére készül: a Vendégjáték Bolzanóban különlegességét az adja, hogy a forgatókönyvet maga Márai írta - mondta el Sipos József a HVG-nek.

A német nyelvű, részben írógéppel, részben kézzel írt forgatókönyvet Furkó Zoltán irodalmártól kapta Sipos József, mikor tavasszal az Egy világpolgár élete című, Márairól szóló dokumentumfilmen dolgozott. Furkó Zoltán személyesen ismerte az írót, aki a nyolcvanas évek végén, San Diegóban adta oda neki a Szőts Istvánnal közösen írt anyagot.

"Márai azt kérte Furkó Zoltántól, hogy annak adja oda a forgatókönyvet, aki már készített filmet valamelyik művéből, így került az hozzám" - idézte fel Sipos József. Hozzátette: Márai Sándor és Szőts István Németországban szerette volna leforgatni a filmet, hisz az író nem járult hozzá, hogy műveit az orosz csapatok kivonulása előtt magyarul is kiadják.


Eszter hagyatéka


Szabó István Szabó Magda adaptációra készül

A Cineurope értesülései szerint Szabó István európai koprodukcióban készül megfilmesíteni Szabó Magda egyik alkotását. Az ajtó című könyv 2003-ban Franciaországban elnyerte a  Fémina Award for Foreign Literature-t, továbbá 36 nyelvre fordították le.

Az Oscar-díjas rendezőnk jövő nyáron szeretné elkezdeni a film forgatását.




Eredményt hirdetett a "Forgass az életért" filmes világjáték zsűrije

A New York-i vér című amerikai rövidfilmnek és az Igen, lehetséges brazil alkotásnak ítélte oda a megosztott fődíjat a "Shoot4life-Forgass az életért" 24 órás digitális világjáték nemzetközi zsűrije vasárnap éjszaka a Magyar Vöröskereszt Arany János utcai székházában – adta hírül a MTI.

A zsűri különdíjban részesítette a Szándék című fülöp-szigeteki filmet. A rövidfilmeket, amelyek témája a véradás népszerűsítése volt, az Oscar-díjas Jíri Menzel és az ugyancsak Oscar-díjas Szabó István vezette zsűri bírálta el - írta Szirmai Ágnes, a Magyar Vöröskereszt PR-menedzsere az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A résztvevőknek 24 óra állt rendelkezésükre, hogy leforgassák a véradásról szóló, legfeljebb kétperces kisfilmjüket. A verseny - egyebek között - az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Kongóban és Magyarországon zajlott. A Shoot4Life program művészeti igazgatója Karl Bardosh, a New York University magyar származású professzora és az indiai Sandeep Marwah, az Ázsiai Filmakadémia elnöke volt.

A világon a legelső 24 órás villám-filmforgatási játékot Magyarországon rendezték meg 2004-ben DIGI24 címmel, amelyet Kindl Gábor indított el Jancsó Miklós, Makk Károly, Ferenczi Gábor, Kardos Sándor, Grunwalsky Ferenc, Fekete Ibolya és Pados Gyula részvételével.