A Sándor Pál vezetésével döntő zsűri (Bezerédi Zoltán, Petrányi Viktória, Libor Anita, László Tamás) idén három forgatókönyvet választott ki az ötven pályázati anyag közül. Csicskár Dávid Reggeli látogató, Bán Attila A paradicsom és Teszler Tamás Egy nap kezdete című kisfilmjét fogja leforgatni a nyár folyamán a Csokonai Művelődési Központ támogatásával.

Az elmúlt években kilenc alkotás készült el a pályázat segítségével, amelyből több nemzetközi fesztiválokon is szerepelt és díjakat hozott el. Szirmai Márton Legenda című filmjéért Pohárnok Gergely 2012-ben kisjátékfilmes operatőri díjat kapott az Aranyszem operatőri fesztiválon. De versenyben volt Milánóban, Luxemburgban, Párizsban és Kassán. Ezen túl a magyar mozikban vetítették az Együtt az ég alatt című alkotás kísérőfilmjeként.

Nagy Bálint, Lőrincz Nándor 180/100 című rendezése Szarajevóban és Kairóban is versenyzett, Kassából pedig a Fiatal művész díját hozta el. A Nagyanyám köldökét (rendező: Lakos Nóra) Bertolucci Én és te című alkotásának kísérőfilmjeként láthatta a magyar közönség a mozikban.

csokonai1 600
(fotó: Vargosz)

Tóth Barnabás Újratervezése elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját 2012-ben, a szöuli Asian International Short Film Festival közönségdíját 2013-ban, az indianapolisi Heartland - Truly Moving Pictures fesztiválon a Best U.S. Premiere as a Short Film díjat, a Pozsonyi filmfesztivál nagydíját, és MAFSZ forgatókönyv díját. Szirmai Márton Minimál című alkotását pedig egy hete jutalmazta a Magyar Országos Függetlenfilm Fesztivál a MAFSZ alkotói díjával.

A filmek a Laokoon Filmgroup koprodukciójában készülnek. A legújabb alkotások november 14-én kerülnek bemutatásra az V. RöFi kisfilmfesztiválon.