Az Ambrus Attila bűnözői karrierjét fikciós szálakkal keverve elmesélő A Viszkis forgatása június 11-én indult. Először a főhős gyermekkorának eseményeit rögzítették többek közt Vácon, ahol a helyi börtönt alakították át hetvenes évekbeli román javítóintézetté. A százhúsz fős stábnak ezt követően is sikerült az erdélyi jeleneteket hazai helyszíneken felvennie. Zsámbokon, illetve a Budapesttől 240 kilométerre fekvő Rakacaszend községben idézték meg a határon túli falvakra jellemző egykori hangulatot.

Júliusban főként Ambrus Attila hokis karrierjének állomásait örökítették meg a székesfehérvári jégcsarnokban, illetve pár romantikus jelenetet a fővárosban a filmben Ambrus szerelmét megformáló Móga Piroskával. Utána Budapesten, majd Nagykátán a bankrablások eseményeit elevenítették fel, végül a nyár derekán a viszkis rabló vallatását, börtönéletének epizódjait vitték filmre a MAFILM Róna utcai stúdiójában, ahol a nyomozót alakító Schneider Zoltán izzasztotta meg kérdéseivel az elfogott bűnözőt.

Augusztus végétől húsz forgatási napon keresztül az akcióké volt a főszerep. Ennek megfelelően vettek fel üldözéseket a fővárosi Boráros téren, illetve annak aluljáróiban motorokkal, autókkal, és esetenként két-háromszáz statiszta közreműködésével. Továbbá ütközéseket rögzítettek Csepelen, és lövöldözésekkel, karambollal végződő autós hajszákat a Keleti pályaudvar mellett. A látványos pillanatok megörökítéséhez hat napon keresztül drónokat is használt a stáb, így az utómunkálatok során számos légi felvétellel színesítik majd ezeket a dinamikus akciójeleneteket. A legnehezebb feladat a kaszkadőrökre várt. A forgatáson húsz – harminc dublőr állt folyamatosan készenlétben, hogy a címszereplőt alakító Szalay Bence, valamint a rendőrök, kommandósok, illetve az autós üldözésekbe keveredő vétlen sofőrök helyét átvegyék a veszélyes jelenetekben. Rizikós helyzetekből pedig akadt bőven. A kilencvenes években játszódó filmben 620 korabeli járművet használtak, amelyek közül tizenkettőt ripityára is törtek a kamerák előtt. Antal Nimród ugyanis mindenképpen azt szerette volna, hogy a valóság élményét nyújtsa mindaz, amit a vásznon lát a néző, ne pedig a számítógépes effektusok határozzák meg A Viszkis látványvilágát.

Az elkövetkező négy hónapban a film utómunkálatai zajlanak, amelynek során azért a trükk szakemberek is kockáról-kockára végigmennek a jeleneteken, hogy eltávolítsák a képekről mindazt, ami nem illik a kilencvenes években játszódó történetbe. Várhatóan a jövő év elejére végleg dobozba kerül a film, és a forgalmazóval történő megállapodás alapján az év második felében mutatják be idehaza A Viszkist.

Fotó:  Szabó Adrienn