Az államtitkár a hagyományok, az öröklött, megőrzött és átadandó értékek fontosságát hangsúlyozta, a rendező lánya pedig arról beszélt, hogy apja számára milyen fontos volt szülőföldje. Itt várta őt édesanyja, és „az élet egyértelműsége” is. A színésznő reméli, hogy az édesapjáról elnevezett művelődési ház kulturális menedékké válik, és hamarosan a Huszárik-emlékház is megvalósulhat.

huszi600

Huszárik Zoltán 1931. május 14-én született egy domonyi parasztcsaládban. Az aszódi gimnáziumban érettségizett, majd orvosi karra és képzőművészeti főiskolára is felvételizett, ám végül a filmes pálya mellett döntött. A kuláktörvény miatt 1952-ben eltávolították a főiskoláról, ezután a legkülönbözőbb hivatásokkal kereste a kenyerét. Volt például olajbányás, dekoratőr, de biztosítási ügynök is. 1957-től a Hunnia filmgyárban lett ügyelő, a főiskolát két évvel később folytathatta.

Pályáját rövidfilmekkel kezdte, 1965-ös alkotása, az Elégia már nagy sikert aratott. A piacere (Tetszés szerint) című rövidfilmje számos nemzetközi fesztiválon nyert díjat. Első játékfilmje a Krúdy Gyula világát szuverén módon, mégis hitelesen bemutató, Sára Sándor által fotózott Szindbád volt 1971-ben. Huszárik Zoltán 1981. október 14-én hunyt el, munkásságát 1971-ben Balázs Béla-díjjal, 1978-ban érdemes művészi címmel tüntették ki, a Kossuth-díjat posztumusz kapta meg 1990-ben.